Sponza: Problemi lovstva se ovakvim zakonom ne rješavaju

0
Giovanni Sponza u Saboru
Giovanni Sponza u Saboru

U saborskoj raspravi o Prijedlogu zakona o lovstvu, sudjelovao je predsjednik Kluba zastupnika IDS-a, PGS-a i RI-a, Giovanni Sponza koji je ukazao na dugogodišnji problem rješavanje šteta od divljači, koje ponajviše uzrokuju divlje svinje.

U svojoj raspravi Sponza je naglasio kako divljač stvara problem i poljoprivrednicima i lovačkim društvima te istaknuo „da divlje svinje čiji broj nekontrolirano raste, uništavaju poljoprivredne kulture, napadaju i stoku, što poljoprivrednicima i stočarima uzrokuje financijske gubitke i ogromnu štetu. Dok, lovačka društva problem rješavanja šteta od divljači, sve više financijski i na druge načine iscrpljuje. Stoga ukazujem na ovaj veli problem, za koji očekujem od predlagatelja da u suradnji sa drugim resorima, do drugog čitanja predloži održiv model rješenja problema“.

U svom izlaganju Sponza se osvrnuo i na odredbu Prijedloga zakona koja određuje zabranu lova na divljači u pojasu od 300 metara od granice u nizini i prigorju te 200 metara u brdsko planinskim područjima, za koju je naglasio da će biti direktni atak na općine i gradove, osobito ako budu morale sastaviti Programe zaštite divljači, kao i predvidjeti plaćanja štete. Prijedlog našeg Kluba je da to bude 100 metara, te dodao kako je potrebno u Zakonu nedvojbeno jasno definirati pojam naselja i način utvrđivanja pojasa od ruba naselja - istaknuo je Sponza.

Saborski zastupnik IDS-a smatra da je vrlo loše što se odredbom članka 30. Prijedloga zakona sredstva lovozakupnine koje su prihod regionalnih jedinica lokalnih samouprava smanji sa sadašnjih 60 % na 20 % te je pojasnio da to konkretno za Istarsku županiju znači smanjenje sa sadašnjih gotovo 760.000 kuna na približno 240.000 kuna godišnje, a da sve obveze ostaju i dalje, uz čak i nametanje novih.

- Smanjenje sredstava iz lovozakupnine županijama će značiti i smanjenje mogućnosti za financiranje razvojnih projekata, kao i program lovstva među kojima su najznačajniji oni vezani za smanjenje i sprječavanje šteta od divljači u poljoprivredi, naglasio je Sponza.

Naveo je zbog navedenih razloga Klub IDS-a, PGS-a i RI-a predlaže i traži da se županijama ostavi mogućnost raspolaganja s ukupno 60% sredstava lovozakupnine.

Nadam se da će predlagatelj do konačnog prijedloga uvidjeti važnost lovstva kako u Istri, tako i u cijeloj Hrvatskoj, prihvatiti naše sugestije, a sve radi pronalaženja modela i rješenja koje će na zadovoljavajući način riješiti veće probleme s kojima se lovstvo u Hrvatskoj danas susreće, zaključio je Sponza.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa