Umag nazvao park po prvom istarskom županu Lucianu Delbiancu

0

Povodom dana rođenja prvog župana Istarske županije 10. lipnja u Umagu je svečano imenovan Park Luciana Delbianca. Svečanosti su nazočili umaški gradonačelnik Vili Bassanese, njegovi zamjenici Floriana Bassanese Radin, Mauro Jurman i Ivan Belušić, supruga Valnea Delbianco sa kćerkom Dorom i sinom Ivanom, gradski vijećnici i pročelnici te mnogobrojni sugrađani, prijatelji i poznanici prvog istarskog župana.

 „Kažu da budućnost pripada onima koji vjeruju u ljepotu svojih snova, a da hrabrost nije odsustvo straha, već pobjeda nad njime. Dobri i mudri ljudi žive tihim životima te djelima dokazuju svoju veličinu. To je bio naš Luciano, čovjek lavljeg srca, skroman koliko i odlučan te neustrašivi simbol promjene koji je u svakome znao pronaći čovjeka i prijatelja.“ započeo je svoje obraćanje gradonačelnik Bassanese te istaknuo kako je Luciano Delbianco zadužio Istru kada je najviše trebalo i time ušao u povijest.

Luciano Delbianco rođen je 10. lipnja 1954. godine u Puli, gdje provodi djetinjstvo i mladost, a gdje se i vraća nakon završenog studija elektroenergetike u Zagrebu. Tijekom godina rada u struci objavio je niz stručnih i znanstvenih radova, a 1998. godine stječe akademski naziv doktora tehničkih znanosti. Uz rad u struci, aktivno se bavi politikom nakon prvih demokratskih promjena u Hrvatskoj 1990. godine, kao član SDP-a Hrvatske, postaje Predsjednik Skupštine općine Pula.

Na toj se funkciji zalagao za mir i skladan suživot svih stanovnika Istre, za njegovanje multikulturalnosti kao znaka povijesti i kulture Istre. No tada započinju krizne godine u kojima je trebalo imati mudrosti, hrabrosti i strpljenja. Kao koordinator predsjednika skupština općina Istre i član Kriznoga stožera u Puli, pregovarao je sa s predstavnicima JNA oko mirnog napuštanja Istre odnosno Hrvatske jednog od najjačih vojnih uporišta JNA. Višemjesečni napori za očuvanje mira polučili su veliki uspjeh i u prosincu 1991. posljednji pripadnici JNA mirno napuštaju našu domovinu. Istra je napokon spašena od mogućih vojnih razaranja.

Godine 2000. izabran je za docenta pri Tehničkom fakultetu u Rijeci, na Politehniku u Puli prešao je 2004. godine u zvanju docenta, gdje je 2005. izabran za prodekana, a 2009. za dekana politehničkog studija u Puli. Godine 2010. izabran je za docenta Europskog centra za mir i razvoj Sveučilišta za mir UN-a, a godinu kasnije za Dekana regionalnog centra u Puli.

Luciano je bio pronicljiv i veseo čovjek neiscrpne energije i velike tolerancije, zaljubljenik u glazbu, more i Istru, Mediteranac kozmopolitskih pogleda, privržen obitelji. Moramo se podsjetiti i tria „Kravate“, kao i legendarne pjesme „Samo anđeli znaju“.

"Svoje je odluke i uvjerenja temeljio na toleranciji i dijalogu. Znao je biti strpljiv kada je to trebalo, ali i iznimno hrabar i odlučan, s osjećajem za procjenu trenutka i političke situacije. Kao prvi istarski župan, Luciano Delbianco obilježio je našu povijest i njegovo će djelo i spomen ostati trajne vrijednosti svim budućim naraštajima te poruka da istina i poštenje uvijek pobjeđuju. Stoga Grad Umag, grad primjer svih onih vrijednosti za koje se naš Luciano i zalagao, multikulturalan i grad jednakih mogućnosti za sve, danas ponosno posvećuje svoj stoljetni park čovjeku koji je znao gledati preko obzorja i koji je ljubav prema svome kraju i obitelji čuvao kao neprocjenjivo blago. Dragi Luciano, prvi istarski župane, bio si istinski zaljubljenik u život, voljeni sin, suprug, otac, nono, tast, zet i prijatelj, ali ponajprije bio si veliki čovjek. Hvala ti na svemu, Istra ti duguje mnogo!“ zaključio je umaški gradonačelnik.

Prisutnima se emotivnim govorom obratila i supruga Valnea Delbianco, koja  se Gradu Umagu i Gradskom vijeću od srca zahvalila na plemenitoj gesti.

„Četvrta je ovo godina da njegov rođendan ne dočekujemo zajedno, ali sjećanje na Luciana ne blijedi jer je on u našim životima ostavio neizbrisiv trag. Luciano je bio dobar čovjek, razborit političar, ozbiljan znanstvenik. Među ljude je donosio mir i sigurnost, a pratilo ga je uvijek prijateljsko ozračje. Mnogi si ga voljeli, a dokaz tome je i današnji susret, ovdje u Umagu. Bez obzira na to što Luciano nije bio ni u kojem smislu formalist, današnji čin imenovanja ovog mjesta njegovim imenom doživljavamo kao veliku čast i iskaz osobitoga poštovanja. Uz izniman ponos, to nas ispunjava vjerom i nadom da će svijetli trag njegova života biti otrgnut nemilosrdnoj sjeni zaborava. Iskrena i velika hvala gradonačelniku Grada Umaga Viliju Bassaneseu i vijećnicima Gradskoga vijeća Umaga!“ zaključila je Delbianco prije zajedničkog otkrivanja spomenika posvećenog prvom istarskom županu.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa