GLADIJATOR DAMIRA STRUGARA

Obračun kod Gradskog vijeća i ilegalni Indijanci na Valkanama

0
Damir Strugar
Damir Strugar

Zaista smo mi u Puli nesretni građani! Izaberemo preko stranačkih lista svoje predstavnike u Gradsko vijeće, kad ono ispada da bezveznije nismo mogli birati. Taj smiješni skup koji kao predstavlja građane Pule sam je sebi svrha i niš koristi, a tvrdim da u neovisnoj anketi žitelji najvećeg grada na poluotoku ne bi znali pobrojati ni tri gradska vijećnika. A kamoli o čemu oni zapravo raspravljaju ili šta uopće rade! Toliko su naime aktivni ti naši predstavnici – gradski vijećnici u Puli, gradu koji nikada nije postao glavni grad Županije Istarske, iako je to Boris Miletić, gradonačelnik Pule i saborski zastupnik javno više puta obećavao i davao svoju časnu političku riječ.

Sukob sinova komunističkih očeva

Tako smo eto prije neki dan na tzv. aktualnom satu Gradskog vijeća slušali o svemu i svačemu ali ne i o bitnim problemima Pule! Ali smo zato pratili užeglu polemiku jednog zajapurenog oporbenog vijećnika i flegmatičnog gradonačelnika Pule.

Naime, dvojica stasitih i raspoloženih istarskih muževa ukrstili su koplja i jezike oko toga tko u Puli voli ili ne voli vojsku. Bilo je tu i nezgodnih podbadanja o kojoj se vojsci radi: Austro-Ugarskoj, Talijanskoj, JNA ili Hrvatskoj vojsci. Pa se zatim povela i žučna diskusija oko sudbine pulskog aerodroma. I fino su se ova dvojica sinova bivših uglednih očeva, inače članova Saveza komunista, svađala oko teme koja je odavno apsolvirana, jer je već definitivno iz vrha države odlučeno da aerodrom u Puli neće biti vojni, već isključivo civilni. Pa je njihova rasprava bila zaista suvišna i bespotrebna!

Da bi potom na tom istom Gradskom vijeću uslijedila rasprava drugog oporbenog vijećnika i gradonačelnika je li stanje sigurnosti u Puli dobro, kako to već godinama tvrdi Istarska Policijska uprava ili je stanje sigurnosti jako loše kao što je to nedavno ustvrdio jedan benigni niskotiražni časopis?

Godinama doduše Istarska policija nije ni rekla da je stanje sigurnosti loše, jer bi ih onda netko pametan priupitao a što onda oni rade u tom pogledu? Mada je opet čudno da oni sami sebi o svom radu donose ocjene i zaključke. No, činjenica je da se periodično mijenjaju razni oblici i vrste kriminalnih djela, ali generalno se ipak može reći da je stanje sigurnosti dobro. Barem što se tiče fizičke ugroze. O stanju sigurnosti od ugrožavanja života od strane politike dalo bi se diskutirati...

No, tim je veleumnim diskusijama i raspravama Gradsko vijeće Pule zaključilo ovu svoju napornu sjednicu te otišlo na zasluženi počinak, prihvaćajući reda radi neke zaključke, rješenja i neke druge suhoparne i dosadne odluke.

Ljutiti građani pišu vladajućim strukturama

A za to vrijeme dobri i pošteni građani Pule muku muče sa stvarnim životom. Tako mi se mailom obratio diplomirani pravnik Goran Jurić. Njega nervira što je mimo propisa i zakona izvjesni pojedinac uzurpirao gradsku plažu na Valkanama na kojoj parkira i iznajmljuje pet kanua. Ljutiti pravnik, koji je, ako me pamćenje ne vara, svojedobno radio u Gradskoj upravi, putem Mjesnog odbora Stoja, urbi & orbi, a i meni osobno na znanje, piše:

„Poštovani, molim da kao tijelo našega Mjesnog odbora žurno zatražite od nadležnog Upravnog odjela Grada Pule postupanje u vezi s neovlaštenim i samovoljnim zauzimanjem male plažice smještene uz sami istočni zid mola na kupalištu Valkane.

Naime, od početka sezone kupanja nepoznate osobe svakodnevno uzurpiraju tu malu pješčanu plažicu (koju su koristile isključivo osobe starije dobi i mala djeca, a zbog njezine lake pristupačnosti moru), na način da na tome komadiću pijeska "parkiraju" pet kanua koje iznajmljuju. Djeca i umirovljenici su s Valkana doslovno protjerani! Osobno sam pregledao Odluku Grada Pula koja sadrži plan upravljanja pomorskim dobrom za 2018.g. i utvrdio da takva gospodarska djelatnost nije uopće predviđena na Valkanama!

Da apsurd bude veći, po završetku dana kanui se smještaju u "drvenaru", bespravni objekt koji se nalazi iznad odbojkaških terena, za koji je doneseno rješenje o rušenju davne 2011. g.!!! Očito je da netko tolerira da taj bespravni objekt, zapušten i u propadanju, do ovog ljeta čak i izvan funkcije, još uvijek, pa i nakon 11 godina i dalje "uljepšava" Valkane! Dokle? 

Držim da je osnovna briga Grada i MO Stoja osigurati red na Valkanama, a to za sada, ne čine. I opet - dokle???

Radi navedenog, radi ljepote Valkana, radi pomoći ugroženim skupinama naših sugrađana, djece i umirovljenika, tražim vaše žurno postupanje i pritisak na gradske službe, molim da se to ne svede na "poslali smo dopisna...", komunalno redarstvo, na građevinsku inspekciju, kao i na turističku inspekciju, kako bi se zakonitost, barem u minimalnoj mjeri vratila na Valkane! S poštovanjem, dipl.pravnik Goran Jurić, Stoja.“

Rješenja sudskim ili političkim putem

E sad što bi razboriti novinar poput mene mogao pametno i poučno poručiti razajarenom i ljutitom građaninu i kupaču s Valkana - Goranu Juriću? Ako je zaista radio u nadležnim službama Grada Pule valjda zna da službeni organ uprave ili javne vlasti podnosiocu upita, pritužbe, zamolbe ili podneska odgovara u zakonskom roku od 60 dana. Ako mu ne odgovori, može ga se tužiti zbog ogluhe i nedobijanja odgovora ili bitnih informacija. Tzv. „šutnja administracije“!  

Ako i time nije zadovoljan, pravnik Jurić protiv nadležnog gradskog Upravnog odjela (u kojem je možda baš svojedobno radio) može podići tužbu pa na Upravnom sudu započeti spor. Koji će, ako statistike ne varaju, završiti u roku od dvije do tri godine, nakon čega slijedi žalbeni rok, koji obično traje godinu do dvije.

No, diplomirani pravnik Goran Jurić kao rijetko koji pametni žitelj ovog grada zna vrlo dobro da je jednostavniji i svrsishodniji put učlaniti se u stranku na vlasti i onda jednim telefonskim pozivom taj problem riješiti za svega pet minuta!

Tako to ide, jer gospodin Goran Jurić je ipak trebao i morao znati da gradska vlast i njena mlitava administracija na taj način brže i promptnije rješavaju tekuću komunalnu problematiku!

A ne da ih građani uznemiravaju svojim buntovnim dopisima i da im „parkiraju“ pisma po Mjesnim odborima! Kao da stranački aktivisti vladajućih tamo nemaju pametnijeg posla od proganjanja „ilegalnih Indijanaca s kanuima“ po neuređenim i devastiranim gradskim plažama Valkana i Stoje. (Damir Strugar)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa