Susretom u vijećnici predstavljena povijest pulskih građevina (video)

0
S predavanja u Gradskoj vijećnici
S predavanja u Gradskoj vijećnici

U sklopu programa Susreti u Gradskoj vijećnici – Appuntamenti in Consiglio municipale,u pulskoj Komunalnoj palači 8. lipnja održano je predavanje dipl.ing.arh. Antona Percana. Predavanjem pod nazivom „Pula to go“ predstavljena je bogata povijest Bazilike Sv. Marije Formoze, Komunalne palače i samostana Sv. Franje te njihova međusobna povezanost, događanja i osobe vezane za ove iznimno vrijedne građevine i za memoriju i identitet Pule.

Okupljene je na početku pozdravio predsjednik Gradskog vijeća Grada Pule Tiziano Sošić koji je istaknuo kako je riječ o trećem po redu događaju koji je organiziran s ciljem upoznavanja građana i šire javnosti s bogatom kulturnom i povijesnom vrijednošću Gradske vijećnice unutar Komunalne palače. Naime, cilj Susreta u Gradskoj vijećnici – Appuntamenti in Consiglio municipale, je uključivanje Gradske vijećnice u kulturni život grada ali i poticaj da se sugrađani svojim dolaskom dodatno obavijeste i upoznaju njezinu bogatu povijest i značaj za naš grad. 

Prije samog početka predavanja, okupljenima se kratko obratio i urbanist i arhitekt Attilio Krizmanić koji se osvrnuo na graditeljsku povijest Pule s naglaskom na srednjevjekovno razdoblje.

Potom je predavač Anton Percan predavanje započeo pregledom značajnijih pulskih građevina, ali i ljudima koji su vezani za te građevine. Govoreći o crkvi Sv. Marije Formoze, Percan je istaknuo kako ista datira u 6. stoljeće, dao ju je podignuti ravenski nadbiskup Maksimijan porijeklom iz okolice Rovinja, a danas je očuvan jedino ostatak južne kapele. Percan je zatim detaljnije predstavio bogatu povijest Komunalne palače kao i samostana Sv. Franje.

Nakon predavanja, za okupljene je organizirano i razgledavanje povijesne Komunalne palače, uz objašnjenje funkcioniranja Gradskog vijeća. Svi zainteresirani, predavanje su mogli pratiti i uživo putem live stream prijenosa, a snimka istog dostupna je na Youtube kanalu Grada Pule i u nastavku.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa