Mali dioničar od TDR-a traži 7,95 milijuna kuna

0
Foto: Poslovni dnevnik
Foto: Poslovni dnevnik

Kao i prošle godine, u Hrvatskim duhanima ponovo se uoči glavne skupštine dižu mali dioničari nezadovoljni prijedlogom većinskog vlasnika TDR-a, odnosno BAT-a, oko raspodjele dobiti. Predlažu da se na skupštini koja se održava u Kanfanaru za manje od dva tjedna iz neto dobiti za prošlu godinu od 8,34 milijuna kuna podijeli dividende u iznosu od 9,74 kune po dionici, odnosno ukupno 7,95 milijuna kuna, piše Poslovni dnevnik.

Upravi koja predlaže da se taj iznos rasporedi u statutarne rezerve, a preostalih 0,4 milijuna kuna u zakonske rezerve, kontrira Milivoj Mitrović, koji u virovitičkoj tvrtki ima 4206 dionica ili 0,5 posto, a u dostavljenom protuprijedlogu skupštini ponavlja zahtjeve i obrazloženja koja je u svom prijedlogu lani dao mali dioničar Marinko Jagić, bivši predsjednik uprave Lura Grupe.

Poziva se, naime, na činjenicu da u proteklih 10 godina Hrvatski duhani nisu, iako su profitabilno poslovali, isplaćivali dividendu, te tvrdi, da isplata ne bi ni na koji način utjecala na financijski položaj tvrtke. Štoviše, on navodi kao zabrinjavajući podatak da se većinski vlasnik umjesto isplatom dividende koristio “prikrivenim uzimanjem dobiti, kroz isplate pozajmica”. Sa zadnjim danom prošle godine Hrvatski duhani su, tvrdi, imali 20,77 milijuna kuna potraživanja za dane zajmove i kamate od povezanih poduzetnika.

“Ne isplaćujući dividendu zadnjih 10 godina članovi Nadzornog odbora nisu postupali sukladno načelu jednakog položaja dioničara, te se slobodno može reći da su diskriminirali manjinske dioničare, mada Statut društva Hrvatski duhani ima poseban dio koji se odnosi na dividendu”, ističe Mitrović. Stoga traži i da se marginaliziranim malim dioničarima osigura dva mjesta u članstvu Nadzornog odbora, koji sada broji pet članova.

Nadzorni odbor, pojašnjava Mitrović, nema neovisnih članova koji nadziru zakonitost rada Uprave i tako joj daje mogućnost netransparentnog vođenja poslova i u isključivom interesu većinskog dioničara. Prijedlog Nadzornog odbora o upotrebi dobiti za 2017. je u suprotnosti s financijskim rezultatima tvrtke i ignorira načelo jednakog položaja dioničara. Pozivajući se na Zakon o trgovačkim društvima i visinu temeljnog kapitala, traži dva nova mjesta na koja predlaže da u ime malih dioničara budu imenovani on i Davor Sinković.

Mitrović ponavlja i lanjski zahtjev da se smanji temeljni kapital Hrvatskih duhana sa 252,84 milijuna kuna na 168,56 milijuna, a dioničarima isplati 84,28 milijuna kuna, odnosno po 100 kuna po dionici. Kao argument za takvu odluku Mitrović se poziva na godišnje izvješće za 2017. iz kojeg iščitava da tvrtka ima značajne količine zaliha gotovih proizvoda, više od 82 milijuna kuna, a kratkotrajnu imovinu od čak 254,5 milijuna kuna, nema dugovanja, te je, kaže, razvidno da ne postoji nikakav razlog da se ne optimizira bilanca.

Iz TDR-a, koji u Hrvatskim duhanima drži 89,55 posto dionica, a inače je poslovao u 2017. s gubitkom od 88 milijuna kuna, protuprijedlog komentiraju vrlo šturo, kao, uostalom, i prošle godine: ”Svaki dioničar ima pravo dati prijedloge Glavnoj skupštini, a odluke o svim prijedlozima raspravljat će se i donijeti na sjednici Glavne skupštine sukladno Zakonu o trgovačkim društvima”, piše Poslovni.

Posljednji komentari

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa