Jakovčić: Nećemo biti u stanju potrošiti novac iz EU

0
Foto: ilustracija
Foto: ilustracija

Ne provede li se duboka decentralizacija državne administracije, Hrvatska neće moći potrošiti novac koji joj stoji na raspolaganju u fondovima EU-a, istaknuo je europarlamentarac Ivan Jakovčić (IDS/ALDE) komentirajući prijedlog višegodišnjeg proračuna Europske unije za razdoblje 2021.-2027.

“Prijedlog višegodišnjeg proračuna EU-a, s kojim je izašla Europska komisija, je očekivan. U njemu nema ničega senzacionalno novog. U tom se proračunu, naravno, osjećaju posljedice Brexita”, kazao je Jakovčić. “Kada govorimo o proračunskim stavkama za poljoprivredu i kohezijsku politiku, koja je za našu zemlju i njezine građane najinteresantnija, Hrvatska je prošla sasvim solidno”, ocijenio je Jakovčić.

Hrvatska bi u sklopu kohezijske politike u razdoblju 2021.-2027. trebala imati na raspolaganju 8,767 milijardi eura, objavila je Europska komisija. “Kao ozbiljan problem vidim, na prvom mjestu, sposobnost naše Vlade da apsorbira sredstva koja će nam biti na raspolaganju kroz kohezijsku politiku. U Hrvatskoj još nije stvorena čvrsta administrativna struktura za korištenje EU fondova”, upozorava zastupnik IDS-a.

“Drugi problem, o kojem nitko ne želi govoriti, a na koji već upozoravam petnaestak godina, jest super centralizacija Hrvatske. Takva supercentalizirana država neće nam omogućiti da iskoristimo sredstva koja će nam biti na raspolaganju”, istaknuo je Jakovčić. Europska komisija je predložila da razvojne projekte financira s najviše 70 posto bespovratnih sredstava, a ne kao do sada s 85 posto. “To znači da će zemlje članice morati prikupiti 30 posto vrijednosti investicije”, naglasio je Jakovčić.

“Hrvatske županije nisu sposobne za takva ulaganja jer za to nemaju novaca. Razlog je, ponavljam, taj što je naša država supercentralizirana. Ako se to ne promijeni definitivno nećemo biti u stanju potrošiti novac iz EU fondova koji će nam biti na raspolaganju”, zaključio je Jakovčić.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa