Za vrtić u Poreču dobiveno financiranje projektne dokumentacije

0
Dječji vrtić Radost II
Dječji vrtić Radost II

Kao jedan od prvih koraka u obnovi Dječjeg vrtića Radost II, poznatog još kao i Gornjeg vrtića, Grad Poreč i gradsko poduzeće Parentium prijavili su objekt vrtića na Javni poziv za financiranje izrade projektne dokumentacije za projekte povećanja energetske učinkovitosti javnih zgrada koja su klasificirana kao kulturna dobra. Za izradu projekte dokumentacije povećanja energetske učinkovitosti u Gornjem vrtiću, IRENA (Istarske Razvojne Energetske Agencije) donijela je odluku da će sa stopostotnim iznosom financirati  izradu dokumentacije za vrtić u Poreču.

Voditelj provedbe projekta je Istarska Razvojna Energetska Agencija, koja je Javni poziv objavila 17. travnja 2018. godine, a predmet financiranja izrade projektno-tehničke dokumentacije su postojeće građevine koje su klasificirane kao kulturno dobro, te su kao takve upisane u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske.

U području urbane transformacije, tema energetske učinkovitosti u povijesnim zgradama predstavlja iznimno složen izazov. Značajan broj javnih zgrada zaštićene su povijesne građevine, najčešće energetski neučinkovite. Velik broj disciplina djeluje na ovom području, koristeći svoje alate i metode, međutim strategiju energetske učinkovitosti ne može se pojednostavljeno svesti na samo puki popis tehnologija koje treba primijeniti. Tema energetske učinkovitosti u povijesnim građevinama zahtijeva integrirani razvoj tehničkih vještina i kulturne osjetljivosti, koje treba promicati i razvijati.

- Provedbom ove aktivnosti, Grad Poreč nastavlja predano raditi na području energetske učinkovitosti, vodeći računa o svojim najmlađim naraštajima, te pruža pionirski primjer dobre prakse ostalim gradovima u smislu podizanja svijesti lokalnih dionika o važnost i prednosti promicanja energetske učinkovitosti u povijesnim zgradama., povodom dobivanja odluke o financiranju rekla je Gordana Lalić, direktorica gradskog poduzeća Parentium d.o.o., koje je ujedno i koordinator ovog projekta.

Tako predstoji izrada projektne dokumentacije u suradnji s konzervatorima, nakon čega će se pristupiti potpunoj realizaciji projekta energetske obnove, nakon što je prije dvije godine u potpunosti energetski obnovljena zgrada Područne osnovne škole u Velom Maju.

Posljednji komentari

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa