certifikati na tržnici

Evo koji pulski poljoprivrednici prodaju svježe i lokalne proizvode

0
Pripremanje sipa i boba povodom fešte na markatu
Pripremanje sipa i boba povodom fešte na markatu

Na centralnoj pulskoj tržnici 26. svibnja održano je uručivanje certifikata Proizvod hrvatskog seljaka i nastup djece pulskih vrtića kao završni program pedagoške godine u kojoj su djeca, odgajatelji i obitelji sudjelovale u projektu Djeca i tržnice grada. Poseban program održan je i dan ranije. Tijekom 2018. godine obilježavamo 115 godina od otvorenja zgrade tržnice kakvu je danas poznajemo. Navedeni događaji održavaju se ujedno u čast obilježavanja obljetnice.

Od 11 do 13 sati 25. svibnja kuhalo se na temu reinterpretacije recepata Austro-Ugarske Monarhije. Kuhali su chefovi i profesori Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula, profesori Perić, Ciceran i Zorić, a događaj je bio u sklopu EU projekta KeyQ+. Prigodan događaj popratila su svojim radovima i djeca iz vrtića Mali svijet koja su crtala na temu tržnica, povrća i voća. Iz kuhinje vičnih chefova izašla su dva jela; mesne okruglice sa crvenim kupusom i zapečenim krumpirom, a za slasticu Carske mrvice. Uz chefove kuhali su i učenici škole, a izašlo je 350 porcija navedenih jela.

Dan kasnije je od 10 sati započelo predstavljanje suradnje pulskih vrtića i Tržnice Pula kroz izložbu radova i nastup više vrtićkih skupina koje će pokazati dio radova koje su napravili kroz projekt Djeca i tržnice grada. Predivan program kao dar pulskoj tržnici za rođendan, predhodio je uručivanu certifikata Proizvod hrvatskog seljaka koje je održano u 12.30 sati. U sklopu fešte na markatu, za sve posjetitelje pripremana je delicija sipe i bob u velikoj pulskoj tavi, a za glazbeni intermezzo pobrinuli su se In Vino Veritas.

Ovo je sedmo certificiranje proizvođača u organizaciji Tržnice d.o.o. Pula. Certificiranje dodatno potvrđuje kupcima i posjetiteljima pulskih tržnica da doista ono što se jučer pobralo na njivama u okolici Pule, danas možemo kupiti na pulskoj tržnici. Ove godine certificirate je dobilo ukupno 22 proizvođač, a oni su:

Kristijan Božić-Pomer - OPG BOŽIĆ, Robert Peruško - Banjole - OPG PERUŠKO, Loredana Mirković - Pula - OPG MIRKOVIĆ,  Ornela Jurcan - Vintijan - OPG JURCAN,  Erman Vorkapić  Manuela - Pula - OPG ERMAN, Borika Petrović - Pula - OPG PETROVIĆ,  Drenjina Juras - Šišan - OPG JURAS, Snježana i Lučano Šikić - Pula - OPG ŠIKIĆ,  Bruno Dobrović - Pula - OPG DOBROVIĆ,  Violeta Smailagić - Pula - OPG VIOLETA SMAILAGIĆ,  Ana Juričić - Pazin - OPG JURIČIĆ, Tanja Mališević - Jadreški - OPG TANJA MALIŠEVIĆ, Mirković Capar Ksenija - Valmade - OPG MIRKOVIĆ CAPAR, Stancija Kumparička-Cukuni i vlasnik Aleš Winkler - STANCIJA KUMPARIČKA d.o.o.,  Laganis Tarcizio - Kaldir - OPG LAGANIS TARCIZIO, Ivan Košara iz Pule i OPG KOŠARA,  Sandi Zohil - Pomer - OPG ZOHIL,  Zlata Laginja - Ližnjan - OPG LAGINJA,  P.O. Agro Pin-Pula - P. OBRT AGRO PIN Petra Jurkovića,  Sandi Vidulin - Pula - OPG VIDULIN i  P.O.Vidulin 2-Pula - P.OBRT VIDULIN 2 vlasnika Darka Vidulina i OPG Đokić iz Jadreški (Stanko Đokić).

Ovo je sedmi put da se održava certificiranje proizvođača u organizaciji Tržnice d.o.o. Pula. Certificiranje dodatno potvrđuje kupcima i posjetiteljima pulskih tržnica da doista ono što se jučer pobralo na njivama u okolici Pule, danas možemo kupiti na pulskoj tržnici. Svaki OPG ili drugi proizvođač (obrt, d.o.o.) koji se prijavi za izdavanje Certifikata, prolazi nadzor Komisije, a nadzori i kontrole obavljaju se u suradnji sa Savjetodavnom službom. U akciju je uključeno ukupno 16 hrvatskih gradova i više od 600 obiteljskih gospodarstava diljem Hrvatske.

Cilj akcije certificiranja jest da se predstavi ne samo lokalni proizvođač, nego i pogleda proizvod na licu mjesta, na zemlji, jer ono što se proizvodi u kontroliranim uvjetima jest ispravna hrana, a to je ono što pulski poljoprivrednici žele istaknuti - ozbiljno bavljenje poljoprivredom u kontroliranim uvjetima daje vrlo vrijedne proizvode i zdravstveno ispravnu hranu koja zaslužuje potpuno povjerenje potrošača.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa