Istarski SDP:

Od 57 milijuna EU sredstava država Istri dodijelila samo 730 tisuća kuna

0
Marko Ferenac i Sanja Radolović
Marko Ferenac i Sanja Radolović

Na tiskovnoj konferenciji SDP-a Istarske županije održanoj 24. svibnja u Puli, javnosti i predstavnicima medija obratili su se Sanja Radolović, predsjednica SDP Pule i županijska vijećnica SDP-a te Marko Ferenac SDP-ov načelnik općine Vižinada.

Sanja Radolović je podsjetila kako su u istom tandemu i na istom mjestu održali tiskovnu konferenciju slične tematike prije dva mjeseca kada se od prijavljenih preko 460 projekata te odobrenih 100 na listi odabira nije našao niti jedan projekt iz Istarske i Primorsko-goranske županije u sklopu linije financiranja iz EU fondova 7.4.1.

Situacija se, navodi Radolović, opet dva mjeseca kasnije ponavlja, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije očito se natječe samo sa sobom kako što više naštetiti jedinicama lokalne samouprave iz Istarske županije kada je riječ o odabiru projekata za financiranje iz EU fondova.

Lista prvenstva projekata za sufinanciranje

Naime, kaže Radolović, u studenom 2017. godine Županijsko partnersko vijeće Istarske županije, donijelo je listu prvenstva projekata za sufinanciranje prema Programu pripreme lokalnih razvojnih projekata prihvatljivih za financiranje iz EU fondova. Iz Istarske županije osam projekata je predloženo Ministarstvu EU fondova za sufinanciranje izrade projektne dokumentacije putem EU fondova.

Procijenjena vrijednost investicija tih osam projekata je preko 49 milijuna kuna, iznos potreban za projektnu dokumentaciju preko 2 milijuna kuna, a traženo sufinanciranje svega 1,7 milijuna kuna.

Radi se o projektima od iznimne važnosti za povećanje kvalitete života mještana na tim područjima od izgradnje kanalizacije, rekonstrukcije nerazvrstanih cesta, izgradnje vodovodne mreže do uređenja kulturnih sadržaja.

Također, istaknula je Radolović, ukupno predviđena sredstava za provedbu Programa pripreme lokalnih razvojnih projekata prihvatljivih za financiranje iz EU fondova iznose 120 milijuna kuna i ta su se sredstva trebala rasporediti na 20 županija. Istarskoj županiji je prvotno bilo namijenjeno 1.7 milijuna kuna, identično kao i Primorsko–goranskoj, što je već u startu najniži iznos u odnosu na ostale županije. Primjera radi, Osječko–baranjskoj županiji za sufinanciranje projekata iz Programa pripreme lokalnih razvojnih projekata prihvatljivih za financiranje iz EU fondova u startu je na raspolaganju bilo 9,3 milijuna kuna.

Međutim, kaže Radolović, kao da ovaj mali iznos kojima su projekti trebali biti sufinancirani nije već premali, prekjučer je donijeta neracionalna odluka Ministarstva kojom je od osam projekata Istarskoj županiji odobreno svega četiri projekta ukupne vrijednosti sufinanciranja 730 tisuća kuna.

Istarskim općinama pripalo svega 730 tisuća kuna

Nešto više o samoj prolaznosti projekata i što će to značiti za život građana u tim sredinama gdje neki od kandidiranih projekata nisu prošli rekao je načelnik općine Vižinada Marko Ferenac.

Ferenac je istaknuo kako je u sklopu jučerašnjih potpisivanja ugovora u Zagrebu za dobivene projekte od ukupno 57 milijuna kuna vrijednosti potpisanih ugovora istarskim općinama pripalo svega 730 tisuća što smatraju vrlo poražavajućim.

„Zahvaljujemo se na dodijeljenim sredstvima, ali se nikako ne možemo složiti s takvom politikom dodjeljivanja sredstava“, rekao je Ferenac. „Ne možemo razvijenost unutrašnjosti Istre gledati kao priobalni dio te su i nama itekako potrebna sredstva iz EU fondova i resornog ministarstva. U nedavnim programima regionalnog razvoja istarskim gradovima i općinama su dodijeljene „mrvice“, a uzimajući u obzir i efekte nedavno provedene porezne reforme ostajemo zakinuti za sredstva koja bi smo usmjerili na razvoj komunalne i socijalne infrastrukture. Traženim sredstvima ne tražimo nikakav nadstandard, radi se o projektima koji su krucijalni za normalan život u jednoj zajednici poput izgradnje vodovodne mreže“, naglasio je Ferenac.

Zaključno je apelirao na Ministarstvo da konačno počne provoditi pravednu politiku regionalnog razvoja, dajući svima jednake šanse za napredak. U protivnom će građani Istre i dalje više uplaćivati u državni proračun, nego što će dobivati natrag.

Nepoznati kriteriji po kojima su sredstva dodijeljena pojedinim projektima

Sanja Radolović je također navela kako nisu javno objavljeni kriteriji po kojima su sredstva dodijeljena pojedinim projektima i nije im jasna konstatacija Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije da za sve projektne prijedloge nema dovoljno raspoloživih sredstava.

Postotak isplaćenih sredstava iz EU fondova u skoro drugoj polovici 2018. godine tek 10%, odnosno nešto više od 1,1 mlijardi kuna, dok je Republici Hrvatskoj na raspolaganju preko 10 milijardi u programskom razdoblju 2014. – 2020.

Jasno nam je, kaže Radolović, kako je Ministarstvo dobilo odbijenicu iz Brisela vezano za izmjene postojećih Operativnih programa, a sve upravo zbog niske apsorpcije sredstava iz EU fondova, ali to ne priječi da se ide u pregovore s Europskom komisijom i da se omogući barem realokacija sredstava iz nezanimljivih mjera u mjere financiranja za koje je iskazan veliki interes od strane, a za neke vrste realokacija „zeleno svjetlo“ iz Brisela nije ni potrebno već to može napraviti Ministarstvo kao Upravljačko tijelo jednim „potezom pera“.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa