biciklizam

Predstavljeno ovogodišnje izdanje Granfonda Nevio Valčić

0

U prijepodnevnim je satima 22. svibnja predstavljena ovogodišnja, treća po redu, edicija Međunarodnog rekreativnog biciklističkog maratona Granfondo Nevio Valčić koji ove nedjelje, 27. svibnja 2018., kreće iz Medulina. Start utrke je u 9.00 sati kod fontane na rivi. Očekuje se 250 do 300 učesnika, ponajviše iz Hrvatske, Italije i Slovenije te ostalih zemalja regije, ali i  desetak biciklista iz Brazila. Čast inauguracije utrke pripasti će Brunu Buliću iz Šišana uz bicikliste Meridiana Kamen Pazina i BK Pula.

Helena Valčić, glavna organizatorica i inicijatorica utrke, ističe: „Riječ je o rekreativnoj utrci međunarodnog značaja koja bilježi oko 80% stranih učesnika, a posebno nas veseli podatak da se čak 40% njih vraća, što je direktan pokazatelj uspješnosti utrke“.

Luciano Valčić, organizator i direktor utrke, predstavio je detalje staza Mediofondo i Grandfondo, koje su u usporedbi s prethodnim godinama zahtijevnije. Kraća staza Mediofonda dulji 78 km i doseže 650 m nadmorske visine, dok je Granfondo ipak dinamičniji, prelazi 149 km  a vozi se do 1.200 m nadmorske visine, a 10ak km duga uzbrdica do Gračišća zasigurno će odrediti neka redna mjesta. Obje utrke kreću istovremeno iz Medulina u 9.00 sati prema Puli, Loborici, Marčani i Krnici. Zatim Mediofondo nastavlja preko Prodola do Divšića i natrag do Marčane, Loborike, Valture i Šišana s očekivanjim dolaskom u Medulin oko 10.55 sati. Granfondo se vozi dužom trasom, nastavlja iz Krnice do Hrboki, Jurićevog Kala, Jakačića, Sv. Katarine, Pićna do Gračišća, pa natrag preko Katuna Lindarskog, Žminja, Peteha, Glavana, Divšića, Marčane, Loborike, Valture, Šišana i očekivanog cilja u Medulinu oko 12.45 sati. Biciklisti će se moći okrijepiti vodom, voćem i slatkišima na tri lokacije: u Jurićevom Kalu, Gračišću i u Loborici, kod obiteljske kuće Valčićevih.

Pozivaju se mještani naselja kroz koje prolaze utrke Mediofondo i Granfondo da poprate i pozdrave biciklističku karavanu zajedno s djecom, obitelji i turistima kao prepoznatljivu sportsku manifestaciju na području južne  i dijelom središnje Istre.  Osim za vrijeme trajanja utrka, zainteresirani će mještani tijekom subote i nedjelje u Medulin moći razgledati Bike village sa atraktivnim InBici autobusom, pogledati biciklističke artikle, novije vrste bicikala, dresove, šprinterice, gume i kompletnu biciklističku opremu.

Luka Mišović, tehnički direktor utrke, istaknuo je odličnu suradnju organizatora s MUP-om po pitanju osiguranja prometne sigurnosti učesnika i gledatelja i unaprijed zahvalio svima na strpljenju kod polusatnog zatvaranja dijelova prometnica za vrijeme prolaska biciklista, kao i uvažavanju uputa policijskih službenika. 10-ak minuta prije starta utrka, te 30-ak minuta po očekivanom dolasku biciklista na cilj zatvoriti će se prilaz Medulinu.

Aldo Dobrovac, direktor Turističke zajednice Općine Medulin, koja podržava manifestaciju GFNV od samog početka, naglasio je važnost sporta i takmičarskog duha u poticanju turističkih dolazaka i razvoju destinacije, a biciklizam za uzdanicu u daljnjem razvoju turizma duž medulinske rivijere.

Andrea Petrić, voditelj sporta Arena Hospitality Group-e, u ime domaćina Bike Hotela Park Plaze Belvedere, koji će uoči ovog sportskog događaja ugostiti 100-tinjak biciklista i njihovih obitelji, prijatelja i pratitelja, iskazao je zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom i pozdravio organizaciju evenata te vrste, pogotovo u predsezoni.

Ovu već  tradicionalnu sportsku manifestaciju organizira Sportsko društvo Granfondo Nevio Valčić uz potporu Turističke zajednice Općine Medulin i Arena Hospitality Group-e, u spomen Nevia Valčića, istarske biciklističke legende iz  50-ih i 60-ih godina, dugogodišnjeg člana Biciklističkog kluba u Puli (BK Uljanik, BK Cement, BK Pula, BK Siporex). Nevio Valčić, otac organizatora utrke, Helene i Luciana Valčića, pobjednik je više od 100 nacionalnih i međunarodnih biciklističkih utrka, od juniorske utrke „Kroz Istru“ 1953. godine;  preko etapne utrke „Kroz Jugoslaviju“ 1958.; do utrka „Jadranska magistrala“, „Kroz Europu“, „Varšava-Berlin-Prag“, „Oko Tunisa“, „ Oko Maroka“, Oko Alžira“, „Kroz Egipat“, „Bugarska“, „Tour de l'Avenire“, „Coppa Cardirola“, „Girid i Lazio“, „Giro di Friuli“ i mnogih drugih. Četverostruki je prvak SFRJ u cestovnom biciklizmu te nositelj brojnih medalja i priznanja.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa