Pomozite slabovidnim osobama, dođite 22. rujna na humanitarni koncert u Fažanu

0
Natali Kramar, Valter Kramar i Andrea Turcovich
Natali Kramar, Valter Kramar i Andrea Turcovich

Udruga slabovidnih osoba Istarske županije uz podršku Udruge slijepih Istarske županije organizira humanitarni koncert „Pogled kroz oblake“ čijim održavanjem nastoje prikupiti sredstva za pomoć članovima Udruge. Koncert se održava 22. rujna u 18 sati u Zajednici Talijana Fažana, a svoj će glazbeni doprinos dati učenici glazbene škole Ivan Matetić Ronjgov i profesori Filozofskog fakulteta u Puli te drugi istarski glazbenici.

Najavljeno je to u udruzi slijepih u Puli 19. rujna kojom prilikom je predsjednik Udruge slijepih Istarske županije Zlatko Kuftić naglasio kako su slabovidne osobe, poput slijepih izuzetno teška kategorija invalidnosti. „I njihov je hendikep itekako velik hendikep. Iako je, dakako svaki oblik invaliditeta, bez obzira na težinu, jednako izazovan“, rekao je Kuftić.

Udrugu slabovidnih, naglasio je Kuftić,  doživljavaju kao sestrinsku i stoga im pomažu u radu, pa tako i organizaciji ovog koncerta. Udruga slabovidnih jedina takvog tipa u Hrvatskoj i postoji od kraja 2009. godine, za razliku od Udruge slijepih koja broji već 60 ljeta postojanja.

„Sljepoća se najviše promovira kao težak hendikep, no da moram birati, a što nitko ne želi, izabrao bih biti slijep, radije nego u kolicima“, izjavio je Kuftić dodavši kako se želi malo našaliti: „Kako bi me netko u kolicima mogao otpratiti na 5. kat? Slabovidna osoba to može“, kazao je i naglasio kako svaki hendikep ima svoje nedostatke te osobama koji ga imaju treba pomoći.

S obzirom da je ulaz na koncert u Fažani simboličnih 20 kuna, Kuftić je pozvao sve da mu se odazovu i na taj način pomognu slabovidnim osobama. „Pozivam i slabovidne osobe da se učlane u Udrugu na koju se Istarska županija može ponositi“, zaključio je Kuftić.

Andrea Turcovich, predsjednik Udruge slabovidnih osoba rekao je da su se svi profesori koji nastupaju na koncertu odrekli honorara, Lira intersound je donirala plakate, a ZAMP im je dopustio izvođenje skladbi bez naknade.

Valter Kramar podpredsjednik Udruge slabovidnih osoba kazao je kako se program sastoji od 17 točaka, a svi su, naglasio je, prihvatili poziv za nastup bez imalo razmišljanja. „Izvoditi će se spektar djela od Bacha, pa do suvremenih, živućih autora koje su odabrali sami izvođači“, najavio je Kramar.

Predsjednica Zajednice Talijana Claudia Valente rekla je kako im je čast dati prostor za ovako jedno događanje te izrazila želju za plodonosnim koncertom. „Pozivam članove manjinskih zajednica da se odazovu pozivom na koncert i pokažu kakvo srce imamo“, kazala je Valente. (Tekst i foto: Paola Albertini)

Zlatko Kuftić i Claudia Valente
Zlatko Kuftić i Claudia Valente

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa