U Istri vrlo dobro organiziran sustav civilne zaštite

0
Sa zajedničke vježbe
Sa zajedničke vježbe

U organizaciji Vatrogasne zajednice Istarske županije i Službe civilne zaštite, a pod pokroviteljstvom Istarske županije i Općine Medulin, u Vatrogasnom domu Dobrovoljnog vatrogasnog društva Općine Medulin 17. svibnja održani su 6. Dani civilne zaštite. U konferencijskom programu u središtu pozornosti bila je tema Zrakoplovne nesreće i civilna zaštita, a u poslijepodnevnim satima, u organizaciji Zračne luke Pula održana je javno-pokazna vježba „Firefox 2018.“.

Došli i iz susjednih zemalja

Šestim danima civilne zaštite u Medulinu bili su nazočnici dužnosnici iz Hrvatske, Italije, Slovenije i Bosne i Hercegovine. Među njima bio je Stjepan Huzjak, zamjenik ravnatelja Državne uprave za zaštitu i spašavanje RH, Goran Buić, načelnik Općine Medulin, Dino Kozlevac, načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije i županijski vatrogasni zapovjednik, Josip Zidarić, županijski pročelnik Upravnog odjela za održivi razvoj, predstavnici zračnih luka Hrvatske i Slovenije, načelnici stožera općina i gradova Istarske županije, zapovjednici JVP Istarske županije, vatrogasni dužnosnici Primorsko-goranske županije i ostali.

Pozdravljajući sudionike konferencije u ime Državne uprave za zaštitu i spašavanje (krovne organizacije Vlade RH za koordinaciju i organizaciju cjelokupnog sustava civilne zaštite), Stjepan Huzjak zahvalio je i čestitao Istarskoj županiji i svim njezinim nositeljima poslova zaštite i spašavanja i civilne zaštite na vrlo uspješnom radu i na vrlo dobro organiziranom sustavu civilne zaštite.

-Ovo nije kurtoazno priznanje, ovo je stvarno i o tome govore pokazatelji i statistika. Posebno bih izdvojio vrlo dobro organiziran sustav preventivnih mjera koji na vrlo kvalitetan način sprečava da do velikih nesreća i katastrofa uopće ne dođe, rekao je Huzjak.

Zamjenik ravnatelja Državne uprave za zaštitu i spašavanje RH istaknuo je da je prošla godina bila veoma teška i izazovna s velikim brojem požara, poplava i katastrofa. Vlada je to prepoznala i donesena je nova strategija nacionalne sigurnosti koja je na visokoj ljestvici prioriteta. Trenutno se radi na donošenju novog Zakona o sustavu civilne zaštite koji treba i normativno omogućiti još bolje uvjete rada, posebice svih jedinica lokalne samouprave koji su temelj i garancija kvalitetnog reagiranja. Najviše ljudskih života spašava se u prvih pola sata, a to je nemoguće ukoliko nemamo kvalitetno organiziran sustav na najnižim razinama, poručio je Huzjak.

Neophodna permanentna edukacija

Tijekom konferencije o zrakoplovnim nesrećama i civilnoj zaštiti govorili su vrhunski stručnjaci, svatko u svom području: David Vitasović, voditelj sustava upravljanja sigurnošću i kvalitetom Zračne luke Pula, Dean Boljunčić, voditelj razvoja komercijalnog zrakoplovstva Zračne luke Eindhoven, Thomas Uihlen, direktor Fraport Aviation Akademy Ljubljana, Gugliemo Galasso, voditelj Službe civilne zaštite Furlanije - Julijske krajine, Igor Magdalenić, inženjer kriznog menadžmenta i predsjednik Hrvatske udruge kriznog menadžmenta i Sanja Faraguna iz Društva Crvenog križa Istarske županije.

U zaključcima konferencije Denis Stipanov, voditelj Službe civilne zaštite Vatrogasne zajednice Istarske županije podvukao je da se avionska nesreća može dogoditi, može se predvidjeti i njezina jačina, ali ne i točno vrijeme događanja. Najbolja preventiva je dobro planiranje u sustavu zaštite zračnih luka (Istra ih ima 3, Pula, Medulin i Vrsar), te osposobljavanje operativnih snaga i pravnih osoba od interesa i značaja za sustav civilne zaštite. Neophodno je vršiti permanentnu edukaciju zaposlenika zračnih luka i kroz operativne planove aktivirati mjere civilne zaštite. Također, treba predvidjeti evakuaciju i zbrinjavanje unesrećenih (prijevoz, smještaj, medicinsku njegu), te prema potrebi kontakte s veleposlanstvima unesrećenih. Zaključno sudionici konferencije ističu da treba kontinuirano raditi na poboljšanju kvalitete i uklanjanju pogrešaka kako bi vožnju avionom činili najsigurnijim načinom putovanja.

Nakon konferencijskog dijela održana je javno-pokazna vježba „Firefox 2018“ u organizaciji Zračne luke Pula. Scenarijem vježbe predviđeno je da se simulira nesreća zrakoplova izvan aerodromske ograde, ali u neposrednoj blizini aerodroma s ciljem provjere spremnosti i usklađenosti reagiranja djelatnika Zračne luke Pula i svih vanjskih subjekata lokalne zajednice angažiranih na planu zaštite i spašavanja.

David Vitasović, voditelj sustava upravljanja sigurnošću i kvalitetom Zračne luke Pula nakon vježbe je izjavio:

- Veoma mi je drago da je u 6. dane civilne zaštite uključen i zračni promet. Glede vježbi u Zračnoj luci Pula mogu kazati da smo započeli 2007. i svake smo ih godine širili uključujući sve više interventnih timova. S ovogodišnjom vježbom cilj nam je bio i da vidimo kako će surađivati sve interventne službe u situaciji kada ih ima više. Ukupno je sudjelovalo blizu 250 osoba i zadovoljni smo izvedbom vježbe u kojoj smo stekli nova iskustva i saznanja što je potrebno unaprijediti, rekao je Vitasović.

Na vježbi su aktivno sudjelovali MUP - Policijska uprava istarska s 25 djelatnika uključujući i Aerodromsku policiju, Zavod za hitnu medicinu Istarske županije s 8 vozila i 24 osobe, Crveni križ 18 ljudi u interventnom timu i 2 u Stožeru, Zračna luka s 20 osoba koje su sudjelovale u koordinaciji na terenu i prihvaćale ozlijeđene, rodbinu i prijatelje, 9 iz zaštitarske tvrtke na Aerodromu, Croatia Airlines i dežurni kontrolor leta koji je pokrenuo akciju i odredio mjesto pada zrakoplova, Vatrogasna služba Zračne luke Pula 12 pripadnika s 2 vozila, JVP Pula 10 vatrogasaca s 4 vozila, 6 članova Lokalnog povjerenstva i 7 članova Stožera civilne zaštite koji su rukovodili vježbom te 80 markiranata iz Medicinske i ostalih pulskih srednjih škola te 25 šminkera i kontrolora. (Tekst i foto: Asim Čabaravdić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa