Složna obitelj: Počeli smo u stanu, a sad radimo 30 tona sira

0
Nermina Prizrenović s mamom Zlatom Šahdanović
Nermina Prizrenović s mamom Zlatom Šahdanović

Kad se udruže ženske snage u jednoj obitelji, uspjeh je zajamčen, a ni iz čega nastaje nešto veliko i vrijedno. Pravi dokaz za to je Mini sirana Zlata iz Polja Čepić nadomak Labina u Istri koja nosi naziv po mami, Zlati Šahdanović, a vodi je kći Nermina Prizrenović. 
U pomoć priskače i druga kći, Nihada Žiković, pa zahvaljujući snažnoj ženskoj energiji ova mala sirana godišnje proizvede i do nevjerojatnih 30 tona sira. Stoga se ovaj ženski trio s pravom može nazvati istarskim kraljicama sira, piše 24sata.

Ne podcjenjuju se pritom ni muške zasluge - tata Atif, koji je radni vijek proveo kao labinski rudar, skrbi o kravama, a oko posla je angažiran i brat Nermin. Dnevno u ovom mini pogonu rade i s 1200 litara mlijeka pa su rezultat upornog rada i snažnog obiteljskog angažmana zlatne medalje za sireve koje, među ostalim, jedu i fina nepca u jednom dubrovačkom restoranu s Michelinovom zvjezdicom. Obiteljski OPG proglašen je prije dvije godine najboljim OPG-om u Hrvatskoj. Sirevi nose potpis stručnjaka prof. dr. Samira Kalita s Agronomskog fakulteta, a taj je potpis jamstvo da je riječ o vrhunskim proizvodima.

Sve je krenulo krajem devedesetih, kad je tata Atif umirovljen pa je otišao put Verone zarađivati kao radnik na farmi krava. Novac koji je od toga uštedio su on i supruga Zlata, pravog imena Umihana, uložili u prvih šest krava. Posao su počeli u stanu. Mama Zlata bila je kotač koji je sve pokretao, a i danas je stup obitelji bez kojeg obiteljski posao ne bi ovako funkcionirao. Nermina, po struci frizerka, na kraju se prekvalificirala za sirara. Iako nije mislila da će završiti u ovom poslu, danas je šefica sirane, a njezina sestra Nihada uskače kao pomoć kad se ide na sajmove. Mama Zlata je bila stroga, ne skriva Nermina, i kod nje nije bilo “ne mogu i neću”.

Odgojeni smo tradicionalno, s puno kazne i malo nagrade. Mama je inzistirala na svemu i znam da je danas zadovoljna kako smo ispali – iskrena je Nermina, koja priznaje da ponekad u obiteljskom poslu ima i nesuglasica te različitih mišljenja, ali sve se na kraju riješi i uskladi.

Stoga ovaj poduzetni ženski trio ima i vrlo ambiciozan plan za proširenje posla. Budući da je sirana, a i dom Šahdanovićevih, u staroj zgradi koju su još prije Drugog svjetskog rata sagradili Talijani, a kasnije koristila Agro Učka, veći dio prostora još je neiskorišten. Plan je da se tu uredi i otvori velika kušaonica sira za 300 ljudi, gdje bi do izražaja došla i suradnja s drugim OPG-ovima koji proizvode pršute i vina.

Recept za svježi sir koji možete raditi kod kuće 

Nermina Prizrenović dala nam je recept za jednostavan i vrlo zdrav svježi sir kakav i oni rade u Mini sirani Zlata. Ono što je jako bitno je da se sir ne može raditi s kupovnim mlijekom iz trgovine, nego isključivo s domaćim sirovim mlijekom.


Nekuhano sirovo mlijeko stavi se u hladnjak, najbolje u inoks posudu, i pusti da odstoji preko noći kako bi odvojilo masnoću koja će kasnije biti vrhnje. 

Nakon toga mlijeko treba staviti u toplu prostoriju i pokriti kako se ne bi kontaminiralo, a najidealnije bi bilo da tako stoji punih 24 sata na 26 Celzijevih stupnjeva. U ovom procesu mlijeko će se stisnuti i pretvoriti u takozvani gruš. 


Sljedeće što moramo je pobrati vrhnje, odnosno masnoću, i gruš u posudi narezati na kockice, otprilike četiri puta četiri centimetra. 

Sljedeći korak je da se gruš još malo dogrije, ne na više od 45 stupnjeva, i pritom se nježno miješa kako se ne bi razbio. Na kraju sve pustimo da malo odstoji i stavimo u cjedilo preko noći da se odvoji od sirutke. 

 Sljedeće jutro imamo fenomenalan sir idealan za laganu prehranu, salate, kolače i sve što nam padne na pamet.

No Nermina poručuje da sirutku također svakako sačuvamo i popijemo jer je bogata kalcijem i iznimno zdrava, donosi 24sata.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa