Decentralizacija jamstvo efikasnijeg korištenja fondova

0

Vlade svih država na obalama Jadranskog i Jonskog mora trebaju žurno decentralizirati mehanizme korištenja novca iz EU fondova kako bi se ubrzala realizacija projekata vitalnih za tu makroregiju, istaknuo je europarlamentarac Ivan Jakovčić (IDS/ALDE) u svojstvu predsjedatelja sastanka Prijatelja EU strategije za Jadransko-jonsku makroregiju (EUSAIR) i članova radne skupine Konferencije rubnih primorskih regija (CPMR)  koji je danas održan u Bruxellesu.

Jakovčić se, naglašeno je na sastanku, izborio da se u proračunu EU-a za 2017. i 2018. godinu osigura po milijun i 300 tisuća eura za rad tijela koja provode Strategiju za Jadransko-jonsku makroregiju. “Razmjena mišljenja s članovima skupine “Prijatelji Jadransko-jonske makroregije” ponovno je ukazala na nužnost jače decentralizacije država na obalama Jadranskog i Jonskog mora, posebice Hrvatske, Slovenije, Crne Gore, Albanije i Grčke”, kazao je Jakovčić.

Italija, dodao je zastupnik IDS-a, ima snažne regije koje bolje provode makroregionalnu strategiju i lakše dolaze do sredstava za projekte. “Da bi Strategija za jadransko-jonsku makroregiju u potpunosti zaživjela zemlje članice EU-a, Slovenija i Hrvatska, kao i zemlje kandidatkinje, moraju reformirati strukturu upravljanja sredstvima iz fondova EU-a. Ako se to ne učini postoji opasnost da se makroregionalna strategija svede na tek nekoliko projekata”, upozorava Jakovčić, glavni izvjestitelj Europskog parlamenta za Jadransko-jonsku makroregiju.

“Izgradnja Pelješkog mosta je velik i važan projekt, no mnogo je malih projekata koji su od vitalne važnosti za gospodarski razvoj naše regije, za mala i srednja poduzeća, za turizam, zaštitu okoliša i za razvoj ribarstva na Jadranu”, rekao je Jakovčić. “Pozivam vlade svih država na obalama Jadranskog i Jonskog mora da, što je moguće prije, decentraliziraju sustave korištenja sredstava iz EU fondova”, zaključio je Jakovčić.

Posljednji komentari

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa