Tulio Demetlika

Zakon o upravljanju državnom imovinom mali korak ka decentralizaciji

0
Tulio Demetlika u saborskoj raspravi
Tulio Demetlika u saborskoj raspravi

U saborskoj raspravi o Konačnom prijedlogu zakona o upravljanju državnom imovinom sudjelovao je i IDS-ov zastupnik Tulio Demetlika koji je istaknuo da je donošenje novog Zakona bilo potrebno budući da je dosadašnje upravljanje državnom imovinom bilo na razini koja je daleko ispod onoga čemu mi kao država moramo težiti, a to je kvalitetan zakonski okvir koji omogućuje brži gospodarski rast i razvoj.

Istaknuo je da IDS neprestano ukazuje na važnost donošenja ovog zakona te koliko je bitno učinkovito upravljanje i stavljanje u funkciju neiskorištene državne imovine.

„Želim izraziti zadovoljstvo što je predlagatelj između dva čitanja prihvatio neke sugestije koje su došle iz našeg Kluba, jedinica lokalne samouprave, kao i drugih saborskih zastupnika“, kazao je Demetlika.

Naveo je da je i ovim zakonom nije riješen problem imovinskopravnih odnosa i međusobnih potraživanja između države i jedinica lokalne samouprave.

„Radi se o zemljištu koje je tijekom 1990. i 1991. godine bilo unutar granica građevinskog područja i koje je po dugogodišnjoj sudskoj i upravnoj praksi smatrano vlasništvo općina i gradova, no proteklih godina pojavile su se sudske odluke koje nakon više od dvadest godina navedeno zemljište počinju tretirati kao poljoprivredno zemljište koje je vlasništvo države“, naveo je Demetlika.

Saborski zastupnik IDS-a smatra da je prilikom donošenja ovog zakona bilo potrebno urediti i ovo pitanje.

„Smatram da je loše to što je u ovom Konačnom prijedlogu zakona u većoj mjeri izostala decentralizacija. To znači da će država i dalje provoditi  postupke stavljanja neiskorištene imovine u funkciju, a predstavnici lokalnih samouprava, kao i zainteresirani investitori će i dalje morati trčati u Zagreb i čekati rješenja državne birokracije iz Zagreba.

Dugogodišnja praksa izostavljanja decentralizacije u situacijama gdje se može primijeniti nije nikako dobra. - Konačni prijedlog zakona je samo jedan mali korak prema naprijed ali zasigurno nedovoljan.

Napominjem da ćemo svoj konačni sud o ovom zakona dati prilikom glasovanja, imajući u vidu da će Klub IDS-a, PGS-a i RI-a podnijeti amandmane u smjeru poboljšanja ovog zakona, kako bi to bio jedan moderan zakon te da bi bili uz bok razvijenim zemljama Europske Unije“, zaključio je Demetlika.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa