Gradonačelnik Umaga Vili Bassanese uputio otvoreno pismo javnosti

0
Vili Bassanese
Vili Bassanese

Gradonačelnik Grada Umaga Vili Bassanese uputio je građanim otvoreno pismo vezano za inicijativu „Narod odlučuje“. Otvoreno pismo prneosimo u cijelosti.

"Cijenjeni sugrađani Umaga i dragi žitelji Istre, inicijativa „Narod odlučuje“ u našem gradu i županiji započela je s prikupljanjem potpisa za referendumska pitanja. Grad Umag uvijek podržava demokratsko pravo prikupljanja potpisa na  javnim površinama te nije nikada dvojio da administrativnim zaprekama navedeno onemogući. 

No, ovoga puta, kao gradonačelnik Grada Umaga i predsjednik SDP-a Istarske županije, moram odlučno reagirati i upoznati građane s nastojanjima inicijative „Narod odlučuje“ da kroz vrlo lukavo smišljenu i nadasve protuustavnu namjeru želi nacionalnim manjinama, odnosno njihovim predstavnicima, uskratiti pravo na glasanje o povjerenju Vladi RH i o prihvaćanju Proračuna RH.

Želim upoznati građane da se potpisivanjem peticije pokreće inicijativa kojom se našim sugrađanima, pripadnicima nacionalnih manjina, oduzme postojeće zakonsko ustavno pravo na jednakost. Ne dovodeći u pitanje pravo svakog pojedinca na izjašnjavanje, ne mogu prihvatiti činjenicu da se u 21. stoljeću, bilo kakvom inicijativom, traži smanjenje prava čovjeka. Radi se o našim državljanima, našim sugrađanima, pripadnicima nacionalnih manjina koji s nama dišu isti zrak, dijele naše probleme i svakodnevicu te, kako uvijek napominjem, čine naše najveće bogatstvo.

Živjeti u zajednici je civilizacijski doseg i potreba, no živjeti u zajednici u kojoj djelima pokazujemo da je raznolikost bogatstvo je realnost i ponos, kako Grada Umaga, tako i Istre. Uvažavati, razumjeti, prihvatiti, vrijednosti su na kojima dnevno radimo, a čuvajući te vrijednosti služimo kao primjer boljeg svijeta u kojem većina čuva manjinu, ali i manjina cijeni većinu.

Pozivam sve građane Umaga i Istre da uskrate potporu inicijativi „Narod odlučuje“ i da tako zajedno dokažemo da nikome ništa ne oduzimamo, već da dajemo, da Istra živi i diše antifašizam, jednakost, ravnopravnost i multikulturalnost", napisao je Vili Bassanese, gradonačelnik Grada Umaga.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa