Ada Damjanac se na osebujan način razračunava s kritičarima

0
Ada Damjanac
Ada Damjanac

Na e-mail adresu našeg portala 15. svibnja stigao je tekst Ade Damjanac, donačelnice Fažane, pod nazivom "Pediculus humanus Istrianicus - Istarska uš". U popratnom dopisu, bivša nam načelnica Fažane poručuje da vidi da smo "zainteresirani za objavljivanje zanimljivosti iz biljnog i životinjskog svijeta", pa nas je tako odlučila upoznati "s još jednim zanimljivim biološkim pronalaskom".

S obzirom da smo 13. svibnja objavili kolumnu Damira Strugara "Čovječja ribica ili zlatna srdelica fažanske politike", u kojoj se na kritičan način bavi javnim djelovanjem te političarke iz redova SDP-a, pretpostavljamo da se radi o svojevrsnom osebujnom odgovoru na njegovu kolumnu. Tekst Ade Damjanac objavljujemo u nastavku u cijelosti:

"Nakon dugogodišnjeg i sveobuhvatnog istraživanja možemo s ponosom utvrditi da je na području Istre pronađena još jedna životinjska vrsta (parazit), točnije na području Pule. Pretpostavlja se da je prenesen s područja Zagreba. Osim čovječje ribice i zlatne srdelice pronađena je i endemska vrsta parazita poznata kao uš-gnjida. Rasprostranjena samo u Istri za sada samo na jednoj lokaciji u zanemarivim količinama.

Istarska uš (pediculus humanus istrianicus) kao ni njezin na široko poznati rođak (pediculus humanus capitis) ne predstavlja opasnost za zdravlje čovjeka, jer ne prenosi bolesti ali kvari opće raspoloženje, stvara nemir, gubitak sna, smeta koncentraciji te izaziva neugodan osjećaj obilježenosti. Možda je najveći problem u tome što izaziva svrbež i konstantno češkanje po glavi.

U svom životu proizvede 200-300 članaka (gnjida), koji se vrlo teško odstranjuju a hrane se krvlju domaćina. Liječenje je vrlo teško jer ne pomažu nikakvi poznati lijekovi, terapije ili savjeti. Eto jedna takva Uš ulovila se i mene i nikako da se oslobodim svraba i boli koji mi redovito nanosi. Svrbi, nervira, dosađuje a u suštini ne predstavlja nikakvu opasnost za zdravlje.", napisala je Damjanac.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa