IDS Umag: Nećemo Bassaneseu dopustiti devastaciju obale u Zambratiji

0

IDS Umaga održao je 13. svibnja konferenciju za novinare koju prenosimo u nastavku: "Druge izmjene izmjene i dopune detaljnog plana uređenja naselja Zambratija u ničemu se ne razlikuju onih koje je gradska vlast pokušala progurati u svibnju 2015. godine. Tada je IDS izašao u javnost i podržao građane u borbi protiv devastacije prostora u Zambratiji a građani tog područja su u kratkom roku prikupili 350 potpisa te Bassaneseu jasno poslali poruku da ne žele provedbu njegovih loših odluka. Bassanese je tada bio prisiljen popustiti pritiscima građana i morao je povući prijedlog izmjena plana.

Od tada su prošle tri godine, prošli su izbori i sada su izmjene plana u nepromijenjenom obliku bez uvažavanja želja građana ponovno stavljene na javnu raspravu dok su interesi građana ponovno zanemareni i stavljeni na stranu. Ovakva bahatost gradonačelnika u svom trećem mandatu nema više granica. Pitamo se da li su građani Zambratije ravnopravni građani Umaga ili su ravnopravni samo kada treba platiti komunalnu naknadu i to najskuplju tarifu? S tog područja grada gdje se legalizirao veliki dio građevina, grad je inkasirao veliku svotu komunalnog doprinosa pa bi bio red da se dio tog novca vrati i da se uredi naselje. Građani Zambratije financiraju pretjeranu gradnju kružnih tokova i sadnju cvijeća u centru grada dok su u svom naselju ostali na istom nivou već 20 godina, a sada im se nameće betonizacija i devastacija obale!

Predložene izmjene plana izgledaju nestvarno jer se duž cijele obale a prvenstveno na gradskim parcelama predviđa gradnja visokih poslovno stambenih zgrada tik uz more. Umjesto da se gradska imovina koristi za opće dobro, grad urbanizira svoje parcele uz obalu koje će prodati kako bi popunio proračunsku rupu te nastavlja politiku totalne rasprodaje obiteljskog srebra. Novi plan omogućava gradnju ceste na samoj plaži, ne predviđa uređene javne plaže, ne predviđa potrebno proširenje ceste kroz naselje, ne predviđa dječja igrališta i zelene površine, brišu se parkirališta gdje su građani parkirali, ukinuta je i zaobilaznica naselja koja predstavlja jedino rješenje da se naselje rastereti prometa i ljetnih gužvi. Zambratiji treba zaštita obalnog pojasa, uređene javne plaže, proširenje postojeće ceste i izgradnja zaobilaznice naselja, dječja igrališta, zelene površine i javno parkiralište za posjetitelje plaže. Navedeno će stvoriti uvjete normalnog funkcioniranja i razvoja naselja, a ne kaosa kojeg smo svjedoci u ljetnim mjesecima. Ovim izmjenama su ponovno zanemarene želje građana a stvoren je uvjet za još veći kaos.

Oduzima se zaštitni obalni pojas građanima Zambratije, turistima koji borave u naselju i postojećim poslovnim subjektima ugostiteljsko - turističke namjene. Većina građana tog područja živi od turizma, iznajmljuju svoje apartmane turistima a predložene izmjene onemogućuju prilaze plažama što je nedopustivo. Granica zabrane gradnje bliže od 70 metara od mora se treba poštivati kako bi se zaštitio prostor od devastacije. Želimo poručiti građanima da u IDS-u imaju saveznika i da ćemo se na vijeću boriti protiv ovih štetnih odluka. Vjerujemo da će i vijećnici vladajuće koalicije uvidjeti suludost ovakvih izmjena koji direktno idu na štetu prostoru kojeg ostavljamo u nasljeđe našoj djeci.

Poziv na javno izlaganje plana bio je sramežljivo objavljen na stranicama grada tako da veliki broj građana Zambratije nije niti znao da se raspravlja o izmjenama plana naselja u kojem žive. Izlaganje je organizirano radnim danom u radno vrijeme a sve s ciljem da što manji broj ljudi dođe na izlaganje kako bi se bez reakcije javnosti ostvarile namjere Bassanesea, vladajuće koalicije SDP – HDZ i pojedinih interesnih skupina. Zbog čega obavijest nije objavljena na službenim plakatima grada koji bi se trebali koristiti za informiranje građana o tako bitnim stvarima, umjesto da se koristi za jeftinu propagandu vladauće ekipe?

Ovim putem želimo obavijestiti sugrađane da je javna rasprava otvorena do 16.05. te da do tada na gradsku adresu mogu poslati svoje primjedbe i prijedloge. Pozivamo sve građane da se uključe, da napišu i pošalju gradu svoje primjedbe jer samo zajedno možemo spriječiti devastaciju prostora u Zambratiji. Plan je izvješen u gradskoj upravi i na službenim internet stranicama grada a ukoliko nekome treba pomoć neka nam se slobodno obrati putem maila na umag@ids-ddi.com ili osobno u našim uredima u robnoj kući na dugom katu od 8 – 16 sati. Jednom kada se prostor devastira bit će kasno.", poručili su umaški IDS-ovci predvođeni Daglasom Koracom.

loading...

Posljednji komentari

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

ARMIRAČ/ICA

Do: 30.09.2020.

PULA-POLA, ISTARSKA ŽUPANIJA

OSOBNI/A ASISTENT/ICA

Do: 30.09.2020.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

OSOBNI/A ASISTENT/ICA

Do: 30.09.2020.

PULA-POLA, ISTARSKA ŽUPANIJA

POMOĆNI/A DIMNJAČAR/KA

Do: 30.09.2020.

PULA-POLA, ISTARSKA ŽUPANIJA