Proslavljen Dan grada Umaga u svečanom i veselom duhu

0
Proslava Dana grada Umaga
Proslava Dana grada Umaga

Ovogodišnjoj su svečanosti obilježavanja 6. svibnja, Dana grada Umaga, prisustvovali brojni sugrađani i gosti koji su u večernjim satima dupkom napunili kazališnu dvoranu Umag ne bi li na najljepši način pružili podršku ovogodišnjim laureatima.

Nakon jutarnjeg programa na umaškom groblju, a potom i kod spomen obilježja svim poginulim i preminulim hrvatskim braniteljima Domovinskog rata, gdje su položeni vijenci povodom 73. obljetnice oslobođenja i pobjede nad fašizmom,  točno u 18 sati započela je svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Umaga.

Svečanost je započela energičnom izvedbom umaških mažoretkinja u vodstvu Jovane Popović, nakon čega je i službeno otvorena svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Umaga, i to himnom i svečanom pjesmom Istarske županije u izvedbi zbora Zajednice Talijana „Fulvio Tomizza“ Umag, a pod dirigentskom palicom Maurizija Lo Pinta. Za veseli kulturno-umjetnički dio programa ove su godine zaslužni umaški dječji vrtići, točnije grupa „Jabučice“ Dječjeg vrtića i jaslica „Duga“ pod vodstvom odgajateljica Gordane Gospić te Dubravke Petričević, kao i grupa „Tigrotti“ Talijanskog dječjeg vrtića „Girotondo“ pod vodstvom odgajateljica Marjane Taljak-Kos i Federice Radin. Šećer na kraju bila je i solo izvedba umaške mažoretkinje Selme Hasani koja je publiku očarala prekrasnom koreografijom.

Na samom početku sjednice, prisutnima se obratio predsjednik Gradskog vijeća Jurica Šiljeg, koji je u svojem govoru istaknuo ubrzani rast Umaga u svim segmentima, a napose u segmentu demografske obnove: „Prigoda je danas da istaknem kako, zahvaljujući našem timskom radu, postižemo rezultate koji govore o nama. Prepoznati smo po svojim uspješnim projektima i rezultatima te od neovisnih institucija proglašeni gradom poželjnim za život. Umag je grad koji se dnevno vidljivo razvija i raste.“

Gradonačelnik Grada Umaga, Vili Bassanese, je pak prisutnima predstavio film o Umagu koji je obuhvaćao značajne realizirane projekte, kao i one u tijeku, a čija je realizacija na samom kraju.

„Hrabrost znači učiniti nešto novo i pozitivno za opće dobro. Naša djela najbolje govore o nama, a realizirani projekti su pokazatelji našega rada. Danas zajedno slavimo naš grad, grad koji se iz godine u godinu ubrzano mijenja, ali u kojem vrijedi pravilo promišljanja zajedničke budućnosti i jednakih mogućnosti za sve. Umag – to smo svi mi koji svakodnevno u njemu živimo i koji ga iz dana u dan sve više volimo!

No, sve to ne bi bilo moguće bez vas koji dnevno aktivno sudjelujete u stvaranju dodane vrijednosti grada. Stoga dopustite da se u ime svih građana iskreno zahvalim svim našim gospodarstvenicima, turističkim tvrtkama, obrtnicima, poljoprivrednicima, ribarima i radnicima u turizmu, industriji, i uslužnim djelatnostima.“ naglasio je u svojem govoru Bassanese.

Umaška je publika velikim aplauzom nagradila govor ministra turizma Garija Cappellija, koji je u besprijekornom dvojezičnom obraćanju Umag smjestio u sam vrh turističkih destinacija, pritom istaknuvši kako je najveće bogatstvo našega grada upravo suradnja. „U onom se gradu osjeća harmonija življenja.“ zaključio je ministar.

Nakon službenih obraćanja, uslijedila je svečana dodjela priznanja i zahvalnica. Zbog iznimnog doprinosa u razvoju grada, nagrade su dodijeljene Borisu Crnogorcu, Selmi Smajić, Mauriziju Tremulu, dok je Gradsko vijeće nagradu za životno djelo dodijelio Mati Vidoviću te Iljku Zlataru.

Boris Crnogorac nagrađen je za veliki doprinos za razvoj i promociju sporta u Umagu. Selma Smajić, direktorica poduzeća Ures d.o.o., nagrađena je za doprinos u razvoju umaškog gospodarstva i promociji Umaga. Maurizio Tremul dobio je priznanje za iznimni doprinos u razvoju dvojezičnosti i multikulturalnosti na području Umaga. Nagrade za životno djelo dobili su Mato Vidović, u okviru nastavne djelatnosti te posvećenosti svojim učenicima, te Iljko Zlatar za veliki doprinos na području arhitekture i urbanizma u gradu Umagu.

Zahvalnice gradonačelnika dobili su Edi Forza za razvoj i promociju sporta, Jelena Mrak za razvoj i promociju plesa, ITD band za 40 godina neprekidnog rada na glazbenoj sceni, obiteljska tvrtka Alufer d.o.o. za 25 godina uspješnog poslovanja te poduzeće Intercommerce d.o.o. za 65 godina kontinuiranog rada i značajnog utjecaja na razvoj gospodarstva u gradu Umagu.

Manifestaciju dodijele nagrada zaključio je Mato Vidović, koji se prigodnim govorom zahvalio gradonačelniku, Gradu Umagu i Gradskom vijeću Grada Umaga u ime svih nagrađenih. Uslijedio je domjenak i zabava za sve građane u Ulici 1. svibnja uz koncert Sergija Pavata.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa