Labin i Raša gradit će pročišćivač po uzoru na Novu Goricu

0
Mojca Lapajne i Miran Lovrič objašnjavaju gostima s Labinštine maketu pročišćivača
Mojca Lapajne i Miran Lovrič objašnjavaju gostima s Labinštine maketu pročišćivača

Grad Labin i Općina Raša najvjerojatnije će graditi zajednički pročišćivač otpadnih voda MBR tehnologije koji će se nalaziti na mjestu bivše Termoelektrane Vlaška. Odluku o tome trebale bi donijeti sjednice gradskog i općinskog vijeća zakazane za 22. svibnja u isto vrijeme.

Ove informacije dobili smo iz izjava gradonačelnika Valtera Glavičića i načelnice Glorije Paliska neposredno nakon posjete pročistaču otpadnih voda u slovenskoj Novoj Gorici 4. svibnja.

Osim gradonačelnika, labinsko izaslanstvo činili su zamjenik gradonačelnika Zoran Rajković, predsjednica Gradskog vijeća Eni Modrušan, članovi gradske uprave, dio vijećnika, direktor Vodovoda Labin Dino Škopac te predsjednik Odbora za zaštitu okoliša Mladen Bastijanić. Uz načelnicu Palisku došla je njena zamjenica Tina Damjanić, predsjednik Općinskog vijeća Željko Zahtila, pročelnik JUP-a Igor Radić i dio vijećnika.

U Novoj Gorici Labinjanima i Rašanima priključio se Gianvlado Klarić, načelnik Općine Sv. Nedelja, koja će također biti priključena na zajednički pročistač. Stručni dio ekipe sastojao se od voditelja izrade studije izvedivosti Josipa Jozića i izrađivača studije Domagoja Nakića, obojice iz tvrtke WYG Savjetovanje Zagreb, zatim recenzenta Dražena Vouka iz Građevinskog fakulteta Zagreb i voditelja projektnog tima Dražena Kambera iz Hrvatskih voda.

Domaćini u novogoričkom pročišćivaču bili su direktor Vodovoda i kanalizacije Nova Gorica Miran Lovrič, voditelj projekta pročišćivača Mitja Gorjan i voditeljica pročišćivača Mojca Lapajne.

Za Labinštinu u obzir dolazi samo MBR tehnologija

„Došli smo s namjerom da vidimo kako izgleda pročišćivač s najmodernijom tehnologijom. Naši domaćini objasnili su nam sve tehničke, čak i neke financijske detalje i možemo reći da je ovo sustav primijenjiv na Labinštini te da bi bio dugoročno rješenje za zaštitu sustava odvodnje i zaštite pitke vode. Vjerujem da je ovaj zajednički put dokazao da možemo staviti glave zajedno i vjerujem da ćemo u vrlo kratko vrijeme našim projektantima i konzultantima dati zajednički zadatak“, kazao je Glavičić.

„Ovo je bila prilika da se uvjerimo da je visoko pročišćavanje trećeg stupnja MBR tehnologije moguće ugraditi. Dobili smo odgovore na mnoga pitanja kako to u praksi izgleda i dobili smo odgovore o pozitivnim stranama tog projekta. Radi se o sustavu koji je primijenjiv za zaštitu okoliša i izvora pitke vode u dolini rijeke Raše. Na tragu toga pronaći ćemo rješenje“, izjavila je Paliska.

Mladen Bastijanić je bio vrlo zadovoljan onime što je vidio: „Sviđa mi se što je ovakav pročišćivač moguće napraviti brzo, a nama gori pod nogama. Labinštini je prijeko potrebna ova tehnologija, svaka druga bila bi pogubna jer smo, na žalost, vrlo osjetljivo područje budući da imamo izvore pitke vode i more.“

Jozić nam je ukratko objasnio razlike između ideje o budućem projektu u Raši i predloženih varijanti koje su izazvale prijepor između Labina i Raše: “Radi se o poboljšanoj varijanti broj jedan. Predviđali smo SBR tehnologiju ili pojednostavljeno rečeno odvojene otvorene bazene u kojim sa se odvija proces pročišćavanja. Na zahtjev jedinica lokalne samouprave obavili smo izmjenu koncepcijskog rješenja koje je značajno skuplje. Ovakav tip uređaja je zadnja riječ tehnike i pruža najbolje pročišćavanje i najoptimalnije zbrinjavanje mulja.“

Za razliku od Sekvencijalnog šaržnog reaktora (SBR), Membranski bio reaktor (MBR) služi se membranskim modulima koji se sastoje od desetaka tisuća kilometara tankih cjevčica promjera svega 0,04 mikrometra što omogućuje dobivnje pročišćene vode u potpunosti oslobođene od bakterija, virusa i krutih čestica.  

Proces pročišćavanja počinje mehaničkim predtretmanom u kojemu se uklanjaju prvo krupne, a potom i sitnije krute čestice, pijesak te ulja i masti. Potom se otpadna voda pročišćava biološkim postupcima koji se baziraju na uklanjanju organske tvari (ugljika) te hranjivih soli (dušika i fosfora) u bioaeracijskim spremnicima.

Proces u pročišćivaču Nova Gorica

Nakon toga otpadna voda ulazi u navedene membranske module te iz njih izlazi kao tehnološka voda koja se može koristiti za primjerice zalijevanje parkova i nasada. O njenoj čistoći svjedoči umjetno jezerce u dvorištu pročišćivača: nastanjeno je močvarnim biljem, lopočima, ribama i žabama. Pročišćena voda iz jezerca otječe u potok Vrtojbica, potom u rijeku Soču i završava u moru.

Mulj koji se izdvaja u opisanim postupcima dalje se obrađuje na lokaciji samog uređaja u sklopu zasebne zatvorene jedinice sa sustavom za pročišćavanje zraka čime se eliminiraju svi potencijalni problemi vezani uz eventualno širenje neugodnih mirisa. Mulj se obrađuje u dva stupnja, prvo se centrifugama dehidrira do razine od oko 20 posto udjela suhe tvari, a potom se termičkim sušenjem mulj dovodi do razine od preko 90 posto suhe tvari čime se dobiva sterilizirani mulj u obliku peleta koji predstavlja apsolutno bezopasan otpadni materijal. Zahvaljujući svojoj izuzetno visokoj energetskoj vrijednosti, može koristiti i kao gorivo. Zbog zakonskih odredbi koje ga tretiraju kao otpad (kao i u Hrvatskoj) proizvođač Vodovod i kanalizacija Nova Gorica plaćaju 90 eura po toni za njegovo zbrinjavanje.    

Uređaj Labin-Raša dva i pol puta manji

Pročišćivač je izgrađen za pročišćavanje otpadnih voda općina Nova Gorica, Šempeter Vrtojba i Miren Kostanjevca. Kapacitet mu je 52.500 ekvivalent stanovnika za liniju vode i 80 tisuća ekvivalent stanovnika za liniju mulja. Razliku pokriva prihvat mulja s nekoliko manjih uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u okolnim mjestima na kojima, s obzirom na njihovu veličinu, nema dijela za obradu mulja.

Projekt je sufinanciran sredstvima iz kohezijskog fonda Europske Unije. Udio sufinanciranja u ukupnoj investiciji od oko 50 milijuna eura, što je osim uređaja obuhvatilo nadogradnju i rekonstrukciju kanalizacijske mreže, iznosio je oko 70 posto. Predviđeni uređaj Labin-Raša trebao bi biti kapaciteta oko 20 tisuća ekvivalent stanovnika za liniju vode i 30 tisuća ekvivalent stanovnika za liniju mulja. Iz toga prozlazi da bi uređaj Labin-Raša trebao biti oko dva i pol puta manji od pročišćivača u Novoj Gorici. (Tekst, foto i video: Robi Selan)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa