Pula

Upravitelja zatvora htio pregaziti jer 3 godine moli da mu da otkaz?

0
Ilustracija: Jutarnji list
Ilustracija: Jutarnji list

Zašto je pravosudni policajac Sanjin Jurešić (30) u ponedjeljak ispred pulskog zatvora automobilom krenuo na svog šefa, upravitelja pulskog zatvora Gorana Terkovića (48), još nije sasvim jasno, piše Jutarnji.

Riječ je o policajcu koji je suspendiran nakon tragične smrti 25-godišnjeg zatvorenika Bojana Bešića 2015. godine koji je izgorio u požaru koji je sam izazvao u pulskoj samici, tzv. gumenjari.

Neslužbeno doznajemo kako je pravosudni policajac nakon incidenta u ponedjeljak istražiteljima rekao da je tog dana sa svojom suprugom bio na Županijskom sudu u Puli, koji se nalazi odmah do zatvora, kako bi vidio u kojoj je fazi postupak koji se protiv njega i njegovih kolega vodi zbog požara u samici. U trenutku kad se okretao autom, rekao je policiji, iz zatvora su izašli upravitelj Goran Terković i njegov pomoćnik. Tvrdi da mu nije htio nauditi.

"U vezi s predmetnim događajem ne mogu davati nikakve izjave, a za sve druge upite možete se obratiti službi za odnose s javnošću Ministarstva pravosuđa", kratko nam je u SMS poruci napisao upravitelj zatvora nakon poziva da nam objasni što se točno dogodilo i zašto. S druge strane pravosudni policajac Jurešić još se od sinoć ne javlja na telefonske pozive. Zna se da ga je nakon prijave policija ispitala.

- Osumnjičeni 30-godišnji policajac nakon ispitivanja pušten je na slobodu te mu je rješenjem nadležnog odvjetništva izrečena mjera zabrane približavanja, uspostavljanja i održavanja kontakata s oštećenim. Provedenim kriminalističkim istraživanjem policija je utvrdila osnovanu sumnju da je osumnjičeni počinio kazneno djelo prijetnje, a elementi drugih kaznenih djela nisu utvrđeni - rekla nam je glasnogovornica istarske policije Nataša Vitasović.

Prema neslužbenim informacijama iz raznih izvora, problem leži upravo u sporu vezanom za odgovornost pravosudnih policajaca u slučaju Bešić te je pitanje kako će čitav slučaj završiti i tko će sve odgovarati u ovom slučaju te obeštetiti obitelj preminulog zatvorenika. Pitanje je namjerava li se sav teret krivnje svaliti na ovog pravosudnog policajca koji sada prijeti šefu zatvora ili je u igri nešto sasvim drugo, o čemu neki spekuliraju.

- Do incidenta je najvjerojatnije došlo jer je pravosudni policajac 'pukao' zato što su nakon nemilog događaja u zatvoru on i trojica njegovih kolega pravosudnih policajaca ostali pod suspenzijom, a šef zatvora vraćen je na posao.

- Kod nas šef nikad ne odgovara. Kad god se nešto dogodi u zatvoru, prvo se prstom upire u pravosudne policajce koji uvijek izvuku deblji kraj. Ova pravosudna trakavica s našim kolegama iz Pule traje vječno. Naime, budući da sudski postupak još traje, oni su pod suspenzijom i ne mogu ništa raditi. Molili su da im se raskine ugovor kako bi mogli tražiti drugi posao, ali im nisu dali i živci su popustili - rekao nam je jedan pravosudni policajac.

Naime, Puljanin Bojan Bešić smrtno je stradao u požaru samice pulskog zatvora 16. studenoga 2015. godine, koji je sam izazvao. Tada je pokrenuta istraga da se sve to dogodilo zbog propusta pravosudnih policajaca Sanjina Jurešića, Roberta Vareška, Marina Merlete, Alessandra Manzina i Dina Mazzija koji su suspendirani, kao i napadnuti upravitelj zatvora koji je u međuvremenu oslobođen optužbi. Nakon provedene istrage o smrti Bojana Bešića pulsko Državno odvjetništvo podignulo je optužnicu protiv petorice pravosudnih policajaca zbog kaznenog djela prouzročenja smrti iz nehaja te je za svakog od njih odvjetništvo je predložilo kaznu od po godinu dana zatvora. Isto tako, obitelj Bešić zatražila je od države odštetu od 1,1 milijun kuna. Postupak je u tijeku rasprave i ispitivanja svjedoka, saznali smo od odvjetnice Marije Budimir koja zastupa obitelj Bešić. Sljedeća rasprava zakazana je za 20. lipnja ove godine.

Jurešić se u ovom slučaju uz svoje kolege Vareška i Mazzija tereti da je propustio temeljito pregledati Bojana prije nego što je smješten u gumenjaru, iako im je to bila dužnost. Zbog toga ih se tereti da nisu vidjeli da je zatvorenik sa sobom imao upaljač koji je zapalio izolacijsku podlogu te kasnije preminuo zbog trovanja ugljičnim monoksidom. Druga dvojica optuženi su jer nisu naredili češće motrenje zatvorenika i rasporedili službenika na videonadzor kojim se prati stanje u gumenjari.

- Država se u ovom slučaju odriče svoje odgovornosti. Trenutačno smo u fazi ispitivanja svjedoka i sljedeća je rasprava 20. lipnja u 11 sati na Općinskom sudu u Puli. U svakom slučaju paradoksalno je da se u jednom slučaju država odriče odgovornosti, a u drugu ruku da su ti isti pravosudni policajci suspendirani i da se protiv njih vodi postupak. Znamo da je Državno odvjetništvo podignulo optužnicu protiv njih i da je nadzor pravosudne inspekcija po događaju ustanovio niz propusta - zaključila je odvjetnica obitelji preminulog mladića, piše Jutarnji list

Problemi u pulskom zatvoru 

Problema u zatvoru u Puli ima i ovaj slučaj je sramota za pravosudnu policiju. Tamo se događaju neke čudne stvari, od zatvorenika koji izgori u samici do bijega jednog zatvorenika prije nekoliko godina koji nikad nije pronađen. Nešto tu ne štima. Komunikacija između Uprave i zaposlenika nije dobra i mislim da bi netko iz Središnjeg ureda za zatvorski sustav trebao doći dolje vidjeti što se to događa i riješiti problem - rekao nam je jučer predsjednik Sindikata pravosudne policije Armin Tatarević. Dodao je međutim kako ne smatra da je namjera ovog pravosudnog policajca bila da pregazi svog šefa.

- Mislim da su možda samo popustili živci, a pitanje je zašto je došlo do nesnošljivosti. Možda je išao neki dopis upravitelja suda prema pravosudnim policajcima nakon što su oni zatražili raskid ugovora jer su već dugo pod suspenzijom. To ne bih znao. Samo znam da je položaj pravosudnih policajaca jako loš i da više nitko ne želi raditi taj posao - zaključio je čelnik sindikata, donosi Jutarnji.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa