Hasanbegović i Bernardić na otvaranju Islamskog kulturnog centra u Umagu

0

Veliki broj uzvanika i sugrađana okupio se 28. travnja na otvorenju novog Islamskog kulturnog centra u Umagu, prvog i jedinog objekta takve vrste u Istri.

Među uzvanicima su bili ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, izaslanik ministra vakufa države Kuvajt muftija dr. Aziz ef. Hasanović, zamjenica župana Istarske županije Giuseppina Rajko, saborski zastupnik Zlatko Hasanbegović, saborski zastupnik i predsjednik SDP-a Davor Bernardić te domaćini predvođeni imamom Elvedinom ef. Posavljakom, predsjednikom Izvršnog odbora Medžlisa IZ-e Umag Omerom Horozovićem, umaškim svećenikom Josipom Grpcem, gradonačelnikom Vilijem Bassaneseom i njegovim zamjenicima, kao i predsjednikom Gradskog vijeća Juricom Šiljegom.

Svečanost je započela obraćanjem glavnog imama MIZ Umag Elvedina ef. Posavljaka.

„Dobre ideje dovode do dobrih rezultata. Aktivnosti ovog centra žele približiti ljude jedne drugima. Hvala od srca svima onima koji su pomogli i uložili svoju ljubav u realizaciji zajedničkog kulturnog centra.  Zahvaljujem gradonačelniku i gradskoj upravi na nesebičnoj potpori.“ izjavio je glavni umaški imam te dodao kako je suradnja s Gradom Umagom bila na najvišoj razini. „Gospodin Vili Bassanese je ljudima vratio vjeru u političare. Ljudska se veličina potvrđuje nesebičnim radom za drugog, a Vi ste, gospodine gradonačelniče, pokazali svoju veličinu. Hvala!“, rekao je Posavljak.

Prisutne su pritom pozdravili zamjenica župana Giuseppina Rajko, umaški gradonačelnik Bassanese, ministar pravosuđa Bošnjaković i na kraju, muftija dr. Aziz ef. Hasanović koji se od srca zahvalio domaćinima te im uručio prigodna priznanja. 

Ovaj su povijesni dan odličnim nastupom obogatili i članovi mješovitog pjevačkog zbora Nacionalne zajednice Bošnjaka Bujštine „Gajret“ te zbor Islamske gimnazije dr. Ahmeda Smajlovića.

Nakon službenih govora i kulturno-umjetničkog programa, uslijedio je najsvečaniji čin, svečano otvaranje centra te obilazak istoga.

„Human čovjek je, prije svega, svestran čovjek koji dnevno i konstantno razvija svoje umne sposobnosti i koji teži stjecanju novih znanja, jer time razvija sebe, svoj slobodan duh i svoju zajednicu“, naglasio je Bassanese u svom obraćanju.

„Sve to čini kako bi slobodno i neovisno mogao razumjeti sve one nedoumice, pitanja i uvriježena pravila koja nas koji put i ometaju u našem općem, društvenom napretku. No, upravo navedene ljudske vrijednosti, koje predstavljaju sustav mišljenja, ali i rada i djelovanja, u prvi plan stavljaju čovjeka, čovjeka kao humano biće. Živjeti u zajednici je civilizacijski doseg i potreba, no živjeti u zajednici u kojoj djelima pokazujemo da je naša raznolikost naše bogatstvo je realnost i ponos Umaga. Graditi, stvarati, uvažavati, razumjeti, prihvatiti, vrijednosti su na kojima dnevno radimo, a čuvajući te vrijednosti, čuvamo sebe i stvaramo bogatstvo naše zajednice, ali i služimo kao primjer boljega svijeta.

Svi mi težimo ka tome da nam bude bolje u životu, no većina nas možda ne želi razumjeti, ili vrlo brzo zaboravi, da bogatstvo nije samo materijalno. Bogatstvo se nalazi u svima nama, u našim raznolikostima i spremnosti dijeljenja ljudskih vrijednosti s našim sugrađanima. Danas slavimo rezultat ljudskog bogatstva, našeg sustava mišljenja, ali i realizacije zajedničkog rada.

Grad koji teži i želi biti grad istih mogućnosti kod zajedničkih, ali i zasebnih potreba svojih građana, je grad u kojem većina čuva manjinu, ali i manjina cijeni većinu.

Ponosan sam što mogu biti na čelu naše zajednice, zajednice koja njeguje i uvažava raznolikost u zajedničkom životu“, istaknuo je gradonačelnik Bassanese i dodao kako su se Umag i ovaj dio Istre više puta istaknuli kao europski primjeri zajedništva i multikulturalnosti.

Kamen temeljac za Islamski kulturni centar postavljen je prije četiri godine, 15. ožujka 2014., a izgradnju su financirali Mešihat islamske zajednice u Hrvatskoj i sami vjernici. Osim  sale za obavljanje vjerskih obreda, centar raspolaže multifunkcionalnom dvoranom za kulturna događanja, učionicama za djecu, bogatom knjižnicom te stanom za imama.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa