Ovog vikenda dođite na Festival samoniklog bilja u Kršanu!

0
Helena Škutin Matijaš, Ezio Pinzan, Valdi Runko i Ariana Brnetić
Helena Škutin Matijaš, Ezio Pinzan, Valdi Runko i Ariana Brnetić

U Sportsko-rekreacijskom centru „Pristav“ u Kršanu 28. i 29. travnja održat će se Festival samoniklog bilja. Manifestacija se održava devetu godinu za redom, a pokroviteljica mu je predsjednica Kolinda Grabar–Kitarović.

„Volim naglasiti ovu brojku devet zato što mislim da iza toga stoji neka kvaliteta. Ovo nije samo još jedna manifestacija u nizu, nego sukus stručnog dijela i lijepe predsezonske priče. Okupit će se 70-ak izlagača iz Hrvatske i Slovenije, a uz to, na programu su brojna predavanja i radionice“, najavila je direktorica TZ-a Općine Kršan Ariana Brnetić na konferenciji za novinare 25. travnja. Osim nje, novinarima su se obratili kršanski načelnik Valdi Runko, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Istarske županije Ezio Pinzan i njegova viša stručna suradnica Helena Škutin Matijaš.

„Prve godine sudjelovalo je petnaest izlagača, a broj posjetitelja iznosio je skoro tisuću. Prošle godine broj izlagača popeo se na pedeset, a broj posjetitelja na oko pet tisuća. Ove godine dolazi 70 izlagača, dakle šator će biti pun noviteta i poduzetničkog duha“, kazao je među ostalim načelnik Runko.

Pinzan se osvrnuo na projekt Centra za preradu ljekovitog i aromatičnog bilja, koji Općina Kršan namjerava podignuti u budućoj Poslovnoj zoni.

„Ovo područje ima izvrsne pretpostavke za uzgoj ljekovitog, aromatičnog i začinskog bilja. Općina Kršan i Istarska županija uložila su znatna sredstva u projektnu dokumentaciju za razvoj Centra, a u budućnosti namjeravamo ovdje razviti i centar izvrsnosti za razvoj ove poljoprivredne grane. Županija će je poticati, zajedno s eko proizvodnjom, sve u cilju stvaranja bio regije, koja će imati raznovrsnu i održivu poljoprivrednu proizvodnju uz održivi turizam i agroturizam“, kazao je Pinzan.

„Ove godine prvi put ćemo ugostiti Srednju školu Mate Balote iz Poreča čiji će učenici prezentirati svoju ulogu u školi i svoju učeničku zadrugu „Parentino“, koja u sklopu svog rada proizvodi i prerađuje ljekovito bilje“, najavila je među ostalim Škutin Matijaš.

Iz programa kao mamac za publiku možemo izdvojiti predstavljanje Udruge proizvođača istarskog češnjaka, predavanja izvrsnog poznavatelja ljekovitog bilja i travara fra Jure Marčinkovića i botaničara Slavka Brane, radionicu pokaznog branja bilja Franka Zgrablića te promatranje ptica u šetnji s članovima Udruge Biom.

Brnetić je ujedno najavila i Krafifest, koji će se na istom mjestu održati 1. svibnja, od podna do 20 sati. U zabavnom dijelu programa nastupaju Duo Feniks, Superduo i DJ Nikola z Kukurini, a moderator manifestacije bit će Dražen Turina Šajeta. (Tekst i foto: Robi Selan)

Više o programu Festivala samoniklog bilja pročitajte OVDJE

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa