Vodnjan dobio novu knjižnicu: one su čuvarice kulture i baštine (foto)

0
Grad Vodnjan danas ima knjižnicu koja prati suvremene trendove
Grad Vodnjan danas ima knjižnicu koja prati suvremene trendove

Na Svjetski dan knjige i autorskih prava 23. travnja u Vodnjanu je održano svečano otvaranje novouređene knjižnice Grada Vodnjana. Otvaranju su prisustvovali brojni uzvanici a program su popratili i stanovnici Grada Vodnjana, koji su s nestrpljenjem iščekivali trenutak kada će zakoračiti preko praga novouređene knjižnice, koja se sa svoje dugogodišnje adrese na Narodnom trgu preselila u najdužu istarsku Trgovačku ulicu.

Svojim prisustvom svečano otvaranje uveličali su Anton Kliman, zastupnik u Hrvatskom saboru, Ivica Poljičak, državni tajnik u Ministarstvu kulture, Fabrizio Radin, zamjenik župana Istarske županije, gradonačelnik Grada Vodnjana Klaudio Vitasović sa suradnicima, zamjenik gradonačelnika Grada Pule Robert Cvek, u ime Talijanske unije Corrado Ghiraldo, Nela Načinović, ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Pula sa suradnicima, velečasni Marijan Jelenić, uz sve ostale goste, županijske i gradske vijećnike, predstavnike državnih, županijskih i gradskih institucija, udruga i organizacija, te građane Grada Vodnjana.

U pozdravnim govorima ponajviše je istaknut ponos i zadovoljstvo što Grad Vodnjan danas ima knjižnicu koja prati suvremene trendove i prilagođava se novim generacijama i postaje mjesto okupljanja, druženja, razmjene znanja i novih početaka. U svojim govorima dotaknuli su se i akcije „Jedan školski sat za knjižnicu“, u sklopu koje je 400 vodnjanskih mališana Dječjeg vrtića „Petar Pan“ Vodnjan, Dječjeg vrtića „Zvončica“, Osnovne škole Vodnjan u pratnji odgajateljica i učitelja te djelatnika Gradske knjižnice i čitaonice Pula sudjelovalo u „dječjem lancu“ na način da su iz ruke u ruku jedan drugome dodavali dječje knjige te iste na taj način premjestili u nove prostorije knjižnice, a koja je zaista bila pravi primjer sloge i zajedništva na djelu.

Gradonačelnik Kladio Vitasović izrazio je zadovoljstvo što Grad kontinuirano ulaže u kulturu, za koju smatra da je jedan od temelja razvoja svakog grada, te je obradovao postojeće i buduće korisnike knjižnice najavivši kako će sve do kraja ovog tjedna svim stanovnicima Grada Vodnjana biti omogućeno besplatno godišnje članstvo. Iskoristio je prigodu zahvaliti se g. Ivici Poljičku, predstavniku Ministarstva kulture, koje je Gradu Vodnjanu za ovaj hvalevrijedan projekt dodijelio 500.000 kn nepovratnih sredstava, dok je Grad u svom Proračunu za projekt uređenja knjižnice osigurao 700.000 kn. Riječi hvale uputio je i tvrtki Triptih d.o.o. koja je bila zadužena za projektiranje i nadzor, tvrtki Masa koja je izvela sve građevinske radove, Stolarskom obrtu Vinkuran koji je izradio namještaj po mjeri te svima koji su bili uključeni u uređenje interijera, eksterijera i opremanje knjižnice.

„Knjiga je uvijek bila poveznica s prošlosti i zalog za budućnost. Knjižnice su čuvarice kulture, povijesti i baštine. One pomiču granice znanja. Imaju zadaću osigurati pristup znanju svim skupinama naše zajednice, a posebno onih najmlađih uzrasta i upravo smo djeci posvetili jedan kutak u knjižnici gdje će se moći družiti i na kreativan način čitati knjige.“, istaknuo je gradonačelnik.

U nastavku programa učenice 5. razreda OŠ Vodnjan izvele su prikladne recitacije, te je velečasni Marijan Jelenić dao blagoslov novouređenim prostorijama knjižnice. Uslijedilo je svećano rezanje vrpce, uz prisustvo gđe. Nele Načinović i gradonačelnika Vitasovića, a čast da prerežu vrpcu pripala je najmlađem i najdugovječnijem članu knjižnice, odnosno Benjaminu Radmaniću (20 mjeseci) i Lidii Biasiol (91 godina).

Cjelokupni program obogatili su nastupi talentiranih i višestruko nagrađivanih učenika Glazbene škole „Ivana Matetića Ronjgova“, a druženje se nastavilo uz razgled knjižnice, zakusku i podjelu balona najmlađima.

Posljednji komentari

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa