Pulski arhitekt gradi hotel od sto milijuna eura u Kini

0
Potpisivanje ugovora
Potpisivanje ugovora

Kina je već godinama najveće gradilište na svijetu i svi smo svjedoci kako već godinama gledamo futuristička izdanja po brojnim kineskim gradovima, a uskoro ćemo gledati i jedno impresivno zdanje čiji je autor arhitekt iz Hrvatske, točnije iz Pule.

Mladi pulski arhitekt Bruno Juričić nedavno je pobijedio na natječaju za izgradnju impresivnog hotela Xia Ke koji se gradi u Hai Ning City, Zhe Jiang Province u Kini. Ovo je prvi put da je jedan hrvatski arhitekt pobijedio na natječaju u Kini s autorskim projektom u suradnji sa svojim kineskim partnerom Jun Wangom.

Veliko hotelsko izdanje prostire se ukupno na 65 tisuća m2, osim hotelskih usluga, gosti će moći uživati u vrhunskim restoranima, ogromnom gaming centru, kongresnom centru, kulturnom centru posvećenom velikom kineskom piscu Jin Yongu (čije je stvaralaštvo i mjesto rođenja poslužilo kao inspiracija za gradnju velikog turistčkog kompleksa Xia Ke i čiji je prvi dio upravo hotel Xia Ke koji grade Juričić i Wang).

Napomenimo još da ovaj  projekt ima potporu kineske vlade u sufinanciranju izgradnje hotelskog kompleksa, a ukupna vrijednost izgradnje je 100 miliona eura. Bruno Juričić aktivni je protagonist hrvatske arhitektonske scene u svijetu s jako zanimljivim životopisom: nakon završenog studija arhitekture u Veneciji, od 2009. do 2014. bio predavač na fakultetu primijenjenih umjetnosti u Beču na postdiplomskom programu iz arhitekture i urbanih strategija, pod vodstvom Wolf Prixa.

Godine 2010. odabran je kao jedan od deset znanstvenika iz područja arhitekture za "Getty Research Institute" u LA-u pod vodstvom Michaela Osmana s prestižnog MIT­ a.

Radio je kao asistent na UCLA, Odjelu za arhitekturu i Urban Design te je gostujući profesor arhitekture na Mitchell Lab na sveučilištu Texas A&M. Radio je također kao predavač na Southern Californian Institute of Architecture koji je više puta nominiran kao najeksperimentalniji fakultet u domeni suvremene, istraživački orijentirane arhitekture, a sudjelovao je na mnogim fakultetima diljem svijeta kao gost kritičar.

Sve su to bili inkubatori za istraživanje suvremene arhitektonske prakse u proširenom polju, ali i mjesta stjecanja fundamentalnih iskustava i znanja za rad koji slijedi kasnije. 

2014. godine nakon što je pobijedio natječaj na poziv za projekt prvog IT kampus  za firmu Infobip, otvara ured „Atelier Bruno Juričić“ s bazom u Puli ali djelovanjem na relaciji Pula – Šangaj gdje trenutno radi na projektu hotela od 65.000 metara četvornih.

Bruno Juričić je također koautor i izbornik ovogodišnjeg hrvatskog paviljona na venecijanskom bijenalu arhitekture za čijeg je izbornika izabran u suradnji s kolegicama Alisom Andrašek, Vlatkom Horvat i Majom Kuzmanović, i Brankom Benčič kao stručnom savjetnicom.

loading...

Posljednji komentari

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

KONOBAR/KONOBARICA

Do: 06.08.2020.

LABIN, ISTARSKA ŽUPANIJA

POMOĆNIK/ICA U NASTAVI

Do: 06.08.2020.

OPRTALJ-PORTOLE, ISTARSKA ŽUPANIJA

RUKOVATELJ/ICA RADNIM STROJEVIMA-BAGERIST/ICA

Do: 06.08.2020.

VIŠNJAN-VISIGNANO, ISTARSKA ŽUPANIJA

SAMOSTALNI/A UPRAVNI/A REFERENT/ICA ZA KOMUNALNI SUSTAV, PROSTORNO PLANIRANJE...

Do: 06.08.2020.

VIŠNJAN-VISIGNANO, ISTARSKA ŽUPANIJA