Jakovčić: Tržište bio proizvoda će samo rasti

0
Ivan Jakovčić i Riko Bulić iz Udruge proizvođača istarskog češnjaka
Ivan Jakovčić i Riko Bulić iz Udruge proizvođača istarskog češnjaka

Bio proizvodnja i proizvodi sa zaštićenim zemljopisnim podrijetlom trebaju biti stup Zajedničke poljoprivredne politike EU-a, istaknuo je europarlamentarac Ivan Jakovčić (IDS/ALDE) u raspravi na plenarnoj sjednici o Izvješću o bio proizvodnji i označavanju bio proizvoda u kojoj je sudjelovao u ime kluba zastupnika europskih liberala.

“Možda smo u pripremi ovog Izvješća imali i većih ambicija, ali rezultat koji smo postigli je odličan. U pregovorima s Europskom komisijom i Vijećem, na kojima smo usklađivali tekst Uredbe o bio proizvodnji i označavanju bio proizvoda, povukli smo odlične i odlučne poteze. Prvi sam put sudjelovao na takvim trijalozima i raduje me što smo u suradnji s predlagateljem Hauslingom i izvjestiteljima „u sjeni“ te s povjerenikom Hoganom napravili odličan dokument“, kazao je Jakovčić.

Uredba Europskog parlamenta i Vijeća o bio proizvodnji i označivanju bio proizvoda stupa na snagu 1. siječnja 2021. „Treba istaknuti tri principa bio proizvodnje i označavanja bio proizvoda: harmonizacija, standardizacija i pojednostavljenje postupaka. Takav pristup ide u korist i proizvođača i potrošača“, ocijenio je Jakovčić.

Bio proizvodnja u stalnom je rastu, a površina zemljišta za bio poljoprivredu svake se godine povećava za približno 400 000 hektara. „Danas, kada govorimo o 27 milijarda eura vrijednom tržištu bio proizvoda, svjesni smo da će ono i dalje samo rasti. To tržište je u proteklih deset godina poraslo 125 posto. Na nama je velika odgovornost da bio proizvodnju, koja je budućnost europske poljoprivrede, pretvorimo u zajednički uspjeh“, naglasio je zastupnik IDS-a.

„Gospodine povjereniče (Europske komisije) Hogan, mislim da upravo bio proizvodnja i zemljopisno podrijetlo proizvoda  trebaju u budućnosti biti jedan od stupova Zajedničke poljoprivredne politika EU-a. U proizvodnji bio proizvoda i proizvoda sa zaštićenim podrijetlom vidim najveću konkurentnost europske poljoprivrede. U tome je naša najveća šansa na svjetskom tržištu hrane”, zaključio je Jakovčić.

Posljednji komentari

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa