savudrija

Paljenjem svjetla svjetionik ljubavi proslavio 200. rođendan (foto)

0

Točno 200 godina nakon što je savudrijski svjetionik prvi put upalio svoja svjetla, 17. travnja 2018. godine u Savudriji se okupilo mnoštvo građana ne bi li na najdostojniji način proslavili ovaj značajan dan za Savudriju, Umag, Hrvatsku. Neprocjenjiva kulturna baština koja se nalazi na najzapadnijoj točki Republike Hrvatske, simbol je svjetlosti, mora i pomoraca, ali i mjesto u kojemu se predajemo osjetilima te stalna točka koja svjedoči o snazi, ustrajnosti, ljubavi, ali i ljudskoj prolaznosti.

Za organizaciju svečanosti kakvu savudrijski svjetionik i zaslužuje, udružili su snage Grad Umag, Muzej grada Umaga, Ustanova Festum, Turistička zajednica grada Umaga, Zajednice Talijana Savudrija i Umag, Udruga „Batana Salvorina“, Plovput te Hrvatski pomorski muzej Split, koji su tijekom 16. i 17. travnja priredili bogat i zanimljiv program za sve građane.

Program proslave počeo je 16. travnja s otvorenjem izložbe pod nazivom „Više od svjetla i soli: 200 godina hrvatskih svjetionika“ u Muzeju grada Umaga. Nakon službenog otvorenja izložbe, slijedilo je stručno predavanje dr.sc. Marijana Bradanovića te dr. sc. Deana Krmca na temu „Prvih dvije stotine godina savudrijskog svjetionika“. Prvi dan obilježavanja 200 godina svjetionika završio je zanimljivim predavanjem mag.ethnol.et anthrop. Sunčane Dežjot na temu „Čuvari svjetla–priče o savudrijskim svjetioničarima“.

Na izložbi su kroz 25 panoa prikazane životne i radne prilike na hrvatskim svjetionicima, a od predmeta su izložene stare marke i razglednice na kojima je prikazan i savudrijski svjetionik, hidrografske karte, svjetioničarski dnevnici, predmeti iz svakodnevnog života na svjetioniku, svjetioničarske uniforme i rasvjetna tijela koja će posjetiteljima približiti rad svjetionika. 

Glavna je proslava održana upravo na dan „rođenja“ svjetionika u Savudriji. Svečani je dio programa započeo u Bašaniji kod savudrijskih grua, gdje je Silvano Pelizzon održao inspirativno predavanje o gruama, a mještani Savudrije prezentaciju starih zanata, dok su mladi glumci svojim dijalozima i monolozima „oživili“ legendu o grofu Metternichu i mladoj Giselli, kao i o Izidi Fortuni, božici plodnosti, zaštitnici moreplovaca te simbolu mirnog mora. Figuranti na batanama, savudrijski ribari na kočama, Puhački orkestar „Naša sloga“ Babići te klapa Lungomare obogatili su svečanost i dali ovoj proslavi upravo ono što savudrijski svjetionik i zaslužuje. Svim prisutnima obratili su se nekadašnji svjetioničar u Savudriji Franjo Matičić, aktualni svjetioničar Mario Milin Ungar te gradonačelnik Grada Umaga Vili Bassanese, nakon čega je Milin Ungar upalio svjetla svjetionika te simbolično obilježio 200 godina njegova rada.

Ovaj veličanstveni najstariji svjetionik u funkciji na obali Jadrana, svjedok je vremena, neprocjenjiv spomenik mira i mističnosti, odiše otmjenošću i priča o dvostoljetnoj povijesti umaškog i savudrijskog kraja.

„Ovaj ponosni kameni div, najstarija aktivni svjetionik na Jadranu, čuva i tajanstvenu priču o romantičnoj, nesretnoj ljubavnoj priči. Je li riječ samo o legendi ili se pak koraci grofove odabranice još uvijek čuju u sjetnim noćima, možda nikada nećemo saznati. No, ono što zasigurno znamo jest da je savudrijski svjetionik hram ljubavi, ljubavi prema zemlji, moru i soli, plod znanja i ponosa koji prkosi vremenu i zahvaljujući kojem nam pogledi lakše otkrivaju beskrajnost zvjezdanog neba.“, u svojem je obraćanju naglasio gradonačelnik Bassanese.

Cijela 2018. godina bit će u znaku proslave 200 godina savudrijskog svjetionika, koji nedvojbeno zaslužuje potpunu pažnju i poštovanje svih građana, kao i turista koji posjećuju taj kraj. A, posjedovati kulturnu baštinu koja predstavlja najdugovječniji simbol svjetlosti, mora i pomoraca u Hrvatskoj, dodana je vrijednost ljepoti prekrasnog grada Umaga.

loading...

Posljednji komentari

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

RADNIK/ICA NA SPORTU

Do: 20.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR/ICA-ŠANKIST/ICA / WAITER-BARTENDER

Do: 20.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR/ICA - WAITER

Do: 20.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

SPREMAČ/ICA - CLEANER

Do: 20.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA