Jakovčić: Češnjak kralj europske gastronomije

0

Češnjak uzgojen u Europi je proizvod vrhunske kvalitete kojeg moramo zaštititi, istaknuo je europarlamentarac Ivan Jakovčić (IDS/ALDE) u svojstvu domaćina susreta hrvatskih i francuskih proizvođača češnjaka koji je pod nazivom „Češnjak-kralj europske gastronomije“ održan u Bruxellesu.

„Ako znamo da se više od 90 posto češnjaka proizvodi u Aziji, a tek malo više od 3 posto u Europskoj uniji, od čega polovica u Španjolskoj, tada je jasno kakve mogućnosti za proizvodnju češnjaka imaju druge mediteranske članice EU-a. Stoga mi je bilo zadovoljstvo ovdje u Bruxellesu okupiti hrvatske i francuske proizvođače češnjaka“, kazao je Jakovčić.

„Naš češnjak je vrhunski proizvod kojeg želimo zaštititi na razini EU-a i on treba doista postati kralj europske gastronomije. Današnji skup je potvrdio koliko je velika razlika u kvaliteti češnjaka proizvedenog u Europi od onog proizvedenog u nekim drugim dijelovima svijeta“, zaključio je Jakovčić.

Konferencija o ulozi češnjaka u europskoj gastronomiji okupila je petnaestak proizvođača iz Istre i Dalmacije te desetak proizvođača češnjaka iz gradića Piolenca u francuskoj regiji Provansi.

„Češnjak je za europsku gastronomiji važan jer je on sastojak koji pojačava okus jelima, odličan je za zdravlje i nema nikakvih mana“, kazao je predsjednik Udruge proizvođača češnjaka iz Piolenza Stephane Massonnet.

„Nema bolesti koja se pred češnjakom neće povući, tvrdili su stari Rimljani. Češnjak je iznimno ljekovit, posebice za krvožilni sustav. Bili bi zdraviji kada bismo ga više koristili u prehrani“, istaknula je osnivačica Udruge proizvođača češnjaka „Šarac“ Zorka Turković.

„U gastronomiji potreban nam je kvalitetan češnjak prepoznatljivog okusa i mirisa, a treba ga koristiti što je više moguće“, smatra profesor u Školi za turizam, ugostiteljstvo i turizam u Puli Robert Perić.

Dario Antonac je kazao da su ciljevi nedavno osnovane Udruge proizvođača istarskog češnjaka, čiji je član, uz dvadesetak istarskih proizvođača, i europarlamentarac Jakovčić,  zaštita sjemena crvenog češnjaka, postizanje bolje tržišne cijene i proboj na tržište Slovenije, Italije i Austrije.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa