Održana prva ovosezonska Aminess Wine & Gourmet Nights večer

0

Započele su prve ovosezonske večeri Aminess Wine & Gourmet Nights, koje s ciljem promocije istarske gastronomije organiziraju Aminess hoteli i kampovi u suradnji sa chefom Davidom Skokom. Večere se održavaju svakog zadnjeg petka u mjesecu u restoranu Oliveto, hotela Aminess Maestral, osim u srpnju i kolovozu kada se te dvije večeri održavaju u potpuno novom restoranu Half 8 u samom centru grada Novigrada. Koncept večeri je zamišljen na način da se chefu Davidu Skoki pridružuju renomirani istarski i inozemni vinari koji spajaju vrhunska vina s dobro poznatim ribljim specijalitetima te tako na najbolji način prezentiraju lokalne gourmet specijalitete. Uz suradnju sa stranim vinarima, jedna od velikih novosti drugog izdanja ovog jedinstvenog događanja jest i suradnja chefa Skoke s renomiranim stranim kuharima, što će dodatno osnažiti cjelokupnu kvalitetu i doživljaj za posjetitelje. Tako je prva večera održana u petak 30. ožujka uz domaćina Davida Skoku ugostila renomiranog slovenskog chefa Janeza Bratovža. Ova su dvojica kulinarskih stručnjaka pred 70 okupljenih gostiju u restoranu Oliveto Aminess Maestral hotela u Novigradu predstavili hrvatske i slovenske tradicionalne lokalne specijalitete na kreativan, egzotičan i unikatan način. Kako bi večer bila još uspješnija pobrinuo se Aljoša Jakončič (Carolina Jakončič Winery), jedan od trenutno najcjenjenijih slovenskih vinara s Goriških Brda, regije koja je posljednjih godina pokazala zavidan rast u proizvodnji dokazano kvalitetnih vina. 

„Meni se ova večer izuzetno svidjela jer sam se nakon dugo vremena družio s Janezom. Mi smo inače stari prijatelji i nismo kuhali zajedno već pet godina. Cijelom ovom događaju jednu pozitivnu energiju daje upravo ta komponenta opuštenosti. Mladi kuhari Aminess gourmet tima žele učiti, inspirirani su našim malo slobodnijim načinom kuhanja u odnosu na kuhanje u hotelskim restoranima što je ujedno i iskorak i mogućnost za stvaranje novih ideja i usvajanja drugačijih tehnika kuhanja. Time se u cijelu priču upliće i jedan edukacijski pristup u vidu hotelske realizacije u kojoj se ozbiljno kuha velikom broju ljudi. To je svakako zanimljiv doživljaj, ali i način da se oplemeni ponuda jedne takve hotelske kuće kao što su Aminess hoteli i kampovi. Sve ovo je započelo prošle godine i to poprilično bezazleno, htjeli smo malo kuhati za prijatelje u predsezoni i svaka od tih večera je bila uspjeh” - izjavio je David Skoko nakon prve ovogodišnje održane večere. 

Nova večera na rasporedu je već 27. travnja kada u Novigrad dolazi Suwi Zlatic, jedan od najboljih austrijskih somelliera pa će tako gosti uz specijalitete Davida Skoke imati priliku kušati odabrana austrijska vina. Suwi Zlatic vlasnik je titule najboljeg austrijskog sommeliera za razdoblje od 2014. godine do 2017. godine, Ambassadeur du champagne 2016. godine i jedan od najboljih europskih stručnjaka za nacionalno japansko piće - sake. Kao višegodišnji stručnjak izvrsno se razumije u porijeklo pojedinih vina, utjecaj različitih uvjeta uzgoja grožđa na kvalitetu vina, stilistiku te kulturološke razlike uživanja u hrani i piću. 

Što će biti na meniju, David Skoko nije želio unaprijed otkriti, ali je naglasio: „Sve prošlogodišnje večere bile su riblje, jer sam ja prvenstveno kuhar koji je koncentriran na ribu. Aktivno potičem korištenje lokalnih namirnica i volim skretati pažnju na važnost lokalnih riba kao što su srdele, inćuni, skuše, morski psi, palamide, ugori i sve ribe koje su nažalost manje cijenjene. Smatram da bi uvrštenje lokalnih riba na menije hotelskih restorana, bio ne samo velik uspjeh za nas kuhare, već bi bila i odlična prilika za lokalne ribare i proizvođače hrane. Imali bismo tržište kojemu bi bila osigurana prodaja njihovog ulova jer upravo bi ribarsku struku trebalo zaštititi od velikih trgovaca i izvoza. Trenutno izvozimo i do 80% ulovljene ribe dok se u hotelima servira riba iz umjetnog uzgoja ili uvoza. Kroz ovaj projekt pokušavamo približiti realizaciju i tog kontakta lokalnih proizvođača i ribara s hotelskom institucijom kao što je Aminess hoteli i kampovi. Mogu reći da su svi gosti vinari koji su dosad prisustvovali bili izrazito zadovoljni“. 

Ekskluzivne Aminess Wine & Gourmet Nights večeri održavat će se svakog zadnjeg petka u mjesecu te će do kraja godine ugostiti još mnoga poznata imena kojima će domaćin biti chef David Skoko. Od svibnja do listopada Skoki će se pridružiti razni gosti iznenađenja koji će sljubljivati specijalitete s poznatim hrvatskim vinarima, dok će jedna večer biti u znaku koktela u režiji Vjenceslava Madića Kishonija, vrhunskog hrvatskog koktel majstora. 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa