Slabije pokretnima olakšat će se pristup starogradskoj jezgri u Poreču

0
Lungo Mare u Poreču
Lungo Mare u Poreču

Grad Poreč putem projekta „USEFALL“ iz europskih fondova dobio je 100 tisuća eura bespovratnih sredstava. Ovim novcima Grad planira na području šetnice Lungomare i ulaza u starogradsku jezgru osobama slabije pokretljivosti poboljšati pristup frekventnim lokacijama, posebice Eufrazijevoj bazilici.

U sklopu projekta predviđeno je postavljanje rampe za teško pokretne osobe, prilagodba i uređenje šetališta Lungomare kako bi se izbjegla skliskost i uklonila oštećenja, kao i izrada promotivnog materijala na Braille pismu, info paneli, treninzi i radionice za turističke djelatnike, te izrada aplikacija i filma za pomicanje pristupačnosti UNESCO destinacija, uključujući i Poreč.

- U ovom smo projektu zajedno s Gradom Ravennom, Fondacijom Aquileia i Venecijanskim povijesnim klasterom te Gradom Splitom. Sve su to UNESCO destinacije koja moraju voditi računa o održavanju svojeg UNESCO statusa, a ovim projektom želimo naglasiti da bogata kulturna baština mora biti dostupna svima, bez obzira na različite potrebe ili otežanu pokretljivost, rekao je gradonačelnik Poreča Loris Peršurić i dodao kako će projekt trajati 18 mjeseci te da su aktivnosti već započele prvim sastankom partnera projekta u Ravenni.

Grad Poreč-Parenzo prijavio je ovaj projekt u sklopu prekogranične suradnje INTERREG Italija-Hrvatska. Projektom USEFALL, kojim se kapitaliziraju rezultati projekta IPA Adriatic- EX.PO AUS (Extension of Potentiality of Adriatic UNESCO Sites) želi se postići povećanje dostupnosti UNESCO spomenika u prekogranično talijansko-hrvatskom prostoru, kako bi se stvorio potencijal za održiv teritorijalni razvoj.

- I dalje ćemo se truditi, kroz brojne manje projekte, raditi na razvijanju našeg Poreča. USEFALL projekt ili projekt Zelene plaže na području Gradskog kupališta odličan su primjer kako i manjim intervencijama u prostoru možemo značajno povećati kvalitetu življenja, ali i uređenosti našeg grada, zaključio je gradonačelnik Peršurić.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa