Zašto su velike turističke investicije u Puli na čekanju?

0

Već petu godinu zaredom objavljen je ključni promocijski dokument za snubljenje stranih investitora. Iza dobre namjere i solidne produkcije tog dokumenta krije se tužna istina: u većinu navedenih investicijskih projekata zapravo se ne može ulagati...I dok kod nekih problem leži u činjenici da na djelu zemljišta grad, prije dogovora s investitorima, treba riješiti pitanje jednog tereta, svi kasnije nabrojeni praktično su spremni za izvedbu, jedino treba čekati da država ili lokalne zajednice za njih raspišu natječaje, piše Jutarnji.

A sudeći prema dosadašnjoj praksi, to je za većinu njih znatno neizvjesnija sudbina čak i od one koja bi uključivala rješavanje imovinsko-pravnih odnosa ili prostornoplanske dokumentacije. Isto potvrđuju i zasad dane najave iz Ministarstva državne imovine.

Ono je poručilo kako u 2018. godini planira raspisati javni tender samo za tri projekta iz državnog portfelja, sva tri na području Pule. Riječ je o prostoru bivše vojne baze Muzil, greenfield projektu gradnje novog hotela i kampa Saccorgiana vrijednom 80 milijuna eura te projektu Hidrobaze, također bivše vojne nekretnine koju planiraju preobraziti u turistički kompleks.

Najave su, dakle, za ovu godinu, ali investitor nikad ne može biti siguran što se najbolje ilustrira upravo na primjeru Muzila.

Za ovu je bivšu atraktivnu vojnu lokaciju država još 2015. godine raspisala poziv za iskazivanje interesa potencijalnih investitora, a nakon što su uslijedile dvije ponude, država je trebala raspisati natječaj za predaju obvezujućih ponuda, na koji bi mogli aplicirati oni koji su se javili na prethodni natječaj.

Tri godine kasnije, druga faza natječaja još nije raspisana, a sada ostaje i dvojba: raspisivati novi poziv za iskazivanje interesa s obzirom na to je od prvog prošlo previše vremena ili odmah ići na natječaj za predaju javne ponude, ali dopustiti prijave svima jer je nerealno očekivati da će na natječaj htjeti aplicirati oni koji su se javili prije tri godine...donosi Jutarnji list.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa