U svom muzeju čuva baš sve: Priznanje Pape i vlastiti lijes

0
Foto: 24sata
Foto: 24sata

Giulio Codiglia (66) iz Bašanije u Istri u kući je napravio pravi muzej sa više od 4000 fotografija svoje obitelji i prijatelja, ali i poznatih ljudi koje su obogatili njegov život, piše 24sata.

Sve ih je stavio na zidove u kući da ga podsjećaju na bogato životno iskustvo. Svaki dio svog života Giulio je obilježio fotografijom, a jedan zid krasi i jedan od najvažnijih dokumenata i priznanja, onog pape Pija XI.

- To je veliko priznanje koje je dobio moj pradjed, a ja imam originalan uokvireni dokument. Nakon rasula Austrougarske monarhije lječilište u Savudriji kupio je moj pradjed Giovanni za 52.000 lira. Godine 1924. on preprodaje lječilišnu kuću i okolni teren općini Grazu za 140.000 lira. S tim novcem je pomogao je crkvi u Poreču i Piranu. Bio je jako vezan za crkvu i dragog Boga, a jedan stric mi je studirao za svećenika. Prema fotografiji i pričama, stric Luka je 12. 2. 1925. godine bio je pozvan od pape Pija XI u Vatikan i dobio je od njega priznaje za pradjeda, koji na žalost nije dočekao papino primanje jer je u međuvremenu preminuo - ispričao je Giulio.

Godinama Giulio nije niti znao za to visoko priznanje koje pripada njegovoj obitelji i bio je presretan kada ga je pronašao. Na posveti na talijanskom jeziku među ostalim piše: U ime Boga, papa Pio XI daje blagoslov pokojnome Giovanniju Codiglia za svoje zasluge. Na dnu dokumenta je originalni vatikanski pečat te potpis pape.

- Volim sakupljati starine, posebno fotografije i dokumente. Sve je to moja povijest. Osim toga meštar sam od karnevala već 30 godina jer moj svijet je veselje, radost i pjesma - ispričao je taj umirovljeni poštar. 

- Na mojoj osmrtnici na talijanskom jeziku piše rođen da bi jeo i pio, umro jer je previše pio. Lijes sam prošle godine napravio po mjeri, a dug je dva metra. Ispod staklenog lijesa stavio sam sve novinske članke s naših fešta, najviše s maskenbala jer sam bio vrlo aktivan. Kad mi dođu prijatelji, u šali legnem u lijes. Moji prijatelji znaju da sam veliki šaljivdžija pa im lijes u kući nije bio šokantan. Zvijezdu sam stavio zbog onih davnih prošlih vremena u kojma sam i ja živio - kaže Codiglia, donosi 24sata.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa