doministar kulture u istri

Kulturne spomenike treba revitalizirati, ne samo obnoviti

0
Pomoćnik ministrice kulture Davor Trupković bio je u radnom posjetu Istri
Pomoćnik ministrice kulture Davor Trupković bio je u radnom posjetu Istri

Pomoćnik ministrice kulture Davor Trupković bio je u radnom posjetu Istri. U Marčani se sastao sa županijskim pročelnikom za kulturu Vladimirom Torbicom, pročelnicom Konzervatorskog odjela u Puli Lorellom Limoncin Toth, marčanskim načelnikom Predragom Pliškom, te savičentskim načelnikom Daliborom Macanom i njihovim suradnicima.

Tijekom sastanka govorilo se o revitalizaciji kulturnih spomenika, a naglašena je dobra suradnja Ministarstva kulture i jedinica lokalne samouprave u Istri, kao i kulturnih institucija.

Trupković je istaknuo da je važna ne samo rekonstrukcija i obnova spomenika kulture već i njihova revitalizacija. Naglasio je kako od obnove spomenika kulture korist mora imati cijela zajednica.

Tijekom razgovora govorilo se i o EU sredstvima, a Trupković je sugerirao načelnicima da kod prijavljivanja na Eu fondove prijavljuju samo gotove projekte. Kazao im je također kako moraju voditi računa i o zapošljavanju mladih. Rekao je kako i Ministarstvo kulture ima sredstava za pojedine projekte, a posebno je spomenuo zapošljavanje mladih te projekt 54+.

Nakon razgovora Trupković je posjetio Mutovoran i tamošnju crkvu romaničku crkva Svete Marije Magdalene. Ova obnovljena crkva posebno je poznata po svom drvenom retablu, koji je najveći je i najbogatiji oltarni retabl u cijeloj Istri. Vrlo zahtjevna obnova retabla još uvijek je u tijeku.

Nakon Mutvorana Trupković je posjetio i arheološki lokalitet Stari Rakalj, gdje se već nekoliko godina provode istraživanja koje vodi Odjel za kopnenu arheologiju Hrvatskog restauratorskog zavoda.

Iz Raklja Trupković se u pratnji svojih domaćina zaputio u Svetvinčenat, gdje su razgledali Kaštel Morosini Grimani koji je također obnovljen. 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa