Umaški vatrogasci dobili novog člana: Brixi će pomagati u potragama

0
Foto: TV istra
Foto: TV istra

Javna vatrogasna postrojba Umag dobila je novog pridruženog člana. Prije mjesec dana u njihove je redove stigla četveronožna pomagačica, javlja TV Istra.

To je Brixi, punog imena Brixi od Moslavine. Osmomjesečna Belgijska ovčarka će, kad završi svu potrebnu obuku, raditi kao potražni pas. Trenutno prolazi osnovnu dresuru.

Upravo su potražne intervencije u zadnjih nekoliko godine znatno povećane. U mnogim je zemljama, kazao je Štokovac, pas tragač već uobičajena praksa u vatrogasnim redovima. Dobri primjeri dolazi i iz Istre.

Brixi svakodnevno prolazi treninge, a osim toga u fazi je i privikavanja na novu sredinu te na uvjete u kojima vatrogasci obavljaju svoj posao.

U kratko je vrijeme, kaže njezin vodič, Brixi postigla mnogo. Aktivan je pas, odličnih karakteristika, brzo uči i ima odličnu kondiciju. U slobodno vrijeme u šetnji prođe i po 10-tak kilometara. Tijekom ovih nekoliko tjedana s njom se radi početna dresura, odnosno učenje poslušnosti.

Očekivanja su da će kroz godinu i pol, do dvije, i službeno postati pravi pas tragač, koji će umaškim vatrogascima biti od velike pomoći. Osim za traganje nestalih osoba, Brixi će biti osposobljena i za traganje u ruševinama. Njezin su dolazak, kao i početnu obuku, financirale sve jedinice lokalne samouprave u čijoj ingerenciji djeluje Javna vatrogasna postrojba Umag.

Više doznajte u prilogu TV Istre.

 

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa