na rovinj fm-u:

Bernardić: IDS omogućio HDZ-u tihu okupaciju Istre

0
Igor Franković i Davor Bernardić
Igor Franković i Davor Bernardić

U emisiji "Bez cenzure" na Rovinj FM-u 28. ožujka gostovao je predsjednik SDP-a Davor Bernardić koji je između ostalog komentirao izbacivanje Miranda Mrsića iz SDP-a kazavši kako se on svojim djelovanjem sam izbacio iz stranke.

"Ustali smo u obranu stranke i svaki pojedinac u SDP-u mora shvatiti da nije nezavisan i kada se donese odluka na razini stranke, bez obzira sviđa li se ona nama ili ne, ona se mora poštovati. Ja sam iskreno mislio da niti jedan pojedinac u stranci neće ići protiv interesa stranke, a na ovom konkretnom primjeru sam se prevario", rekao je Bernardić koji je dodao kako je SDP prošao fazu stabilizacije i da sada slijedi faza pripreme da po treći put preuzmu Hrvatsku.

Na pitanje Igora Frankovića kako komentira posljednja istraživanja javnog mijenja i podatak da niti među članovima SDP-a nije najpopularniji političar, Bernardić je kratko odgovorio: "Ja nisam opterećen svojim osobnim rejtingom. Meni je važan SDP i rejting SDP-a", odgovorio je.

Osvrnuvši se na Istanbulsku konvenciju, Bernardić je podsjetio kako je SDP još prije godinu dana poslao ratifikaciju u saborsku proceduru i kako mu je drago da je to napokon prepoznao i HDZ. "Meni je drago što postoji jedan dio HDZ-a koji je shvatio da bez obzira na njihovo konzervativno poimanje braka i obitelji u Hrvatsko mora postojati borba protiv diskriminacije po bilo kojoj osnovi pa i po onoj rodnoj. Dakle ljude ne možemo dijeliti ni po rodnom, ni po vjerskom, ni po nacionalnom opredjeljenju i upravo je to tema Istanbulske konvencije", objasnio je Bernardić.

A s druge strane oni se žele dodvoriti Crkvi, a to pokazuje i izjava ministra Kujundžića koji je izjavio da Crkva treba sudjelovati u pisanju novog zakona o pobačaju, rekao je šef SDP-a. "To je nedopustivo i neprihvatljivo jer to se ne smije dogoditi. Hrvatska je sekularna država, to svi moraju znati. Crkva ne smije biti uključena u pisanje zakona, a pogotovo ne oko zakona o pobačaju. To je još jedan njihov pokušaj da se dodvore Crkvi i vrate njihovo povjerenje nakon podrške Istanbulskoj konvenciji no ono što mene čudi jest IDS i Boris Miletić koji su se stavili u funkciju ove Vlade i Andreju Plenkoviću, na način da kao baš i Vlada tvrde da ne postoji rodno, a to nije istina. Rodno postoji u članku 3. u cijeloj Istanbulskoj konvenciji. Tu vidim direktan utjecaj premijerovog savjetnika za medije koji je poslovno povezan s Borisom Miletićem. Ali vidite da je neki dan u Jutarnjem listu izašao tekst u kojem se IDS i Amsterdamska koalicija u nekim kombinacijama navode kao mogući partneri u sastavljanju Vlade upravo s HDZ-om što do dana današnjeg nitko nije demantirao. To samo navodi na zaključak da je IDS omogućio HDZ-u tihu okupaciju Istre", objasnio je.

"To neće ići, mi ćemo se potruditi da zelena Istra dodatno pocrveni", rekao je predsjednik SDP-a Davor Bernardić gostujući u emisiji Bez Cenzure na Rovinj FM-u komentiravši i izjavu čelnika Mosta, Bože Petrova da ne vidi ništa loše u tome da i Crkva sudjeluje u novom zakonu o pobačaju.

"Sama izjava Mosta da crkva treba sudjelovati u izradi Zakona o pobačaju, a s druge strane njihovo neprihvaćanje Istanbulske konvencije, meni izgleda kao podrška onom subotnjem skupu u Zagrebu gdje su nazadnjačke snage pokušale Hrvatsku odgurati u neku mračnu prošlost i ovo je još jedna potvrda da je Most usko povezan sa crkvom", rekao je Bernardić.

Predsjednica Grabar Kitarović u svom mandatu nije učinila niti jedan konkretan potez osim dodvoravanja desnici. Vidjeli smo puno putovanja, bez ijednog konkretnog rezultata za naše ljude i to je upravo suprotno njezinim najavama prilikom preuzimanja predsjedničke funkcije, rekao je šef SDP-a koji je komentirao i eventualnu suradnju sa IDS-om.

"Razgovarati ćemo sa svim strankama koje mogu doprinijeti i s kojima dijelimo neke slične liberalne i lijeve vrijednosti. Prije toga možemo razgovarati samo o stvarima kojima se bavi opozicija u Saboru", rekao je između ostalog gostujući kod Igora Frankovića u emisiji Bez Cenzure, predsjednik SDP-a Davor Bernardić a cijelu emisiju možete poslušati i na podcastu weba Rovinj FM-a.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa