Nema Uskrsa u Istri bez neodoljive pince pečene pod pekom!

0
Foto: Jutarnji list
Foto: Jutarnji list

Nema Uskrsa u Istri bez jedne slastice - pince ili slatkog kruha, kako su je zvali u starini. Na tu temu u Žminju, malom mjestu u unutrašnjosti Istre, već šest godina organiziraju manifestaciju pod nazivom Istrijanski pinci pod čerepnjom na ugnjišće, piše Jutarnji.

- Pinca je svakako dobra, ali pod pekom je jednostavno bolja jer iz nje ništa ne isparava u pećnicu. Sva njezina svojstva ostaju očuvana - kaže Zdenka Jakus iz mjesta Vlašići kraj Žminja, koja je počela pripremati pince još kao djevojčica uz svoju majku sa svoje dvije sestre, donosi Jutarnji.

- Onda pincu nismo zvali pincom, nego slatkim kruhom. Koristili smo brašno, jaja i šećer te naše suho grožđe. Naime, nekad nismo kupovali grožđice, nego smo nakon berbe grožđa odabrali najbolje grozdove te ih na lozi sušili u konobi iznad bačava. Naravno, koristi se i svježi kvasac te začini. Kada se umijesi, tijesto se diže nekih 45 minuta u toploj prostoriji gdje nema propuha, potom se ponovno mijesi i stavi u posudu u kojoj će se peći. Tada se diže još nekih 40 minuta. Na vrhu se izreže križ i umetnu četiri lista masline - priča Zdenka za Jutarnji list.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa