ivan Jakovčić:

Status Katalonije: Ignoriranje može dovesti do tragedije

0
Foto: ilustracija
Foto: ilustracija

Dužnost je Europske komisije da potakne dijalog između Madrida i Barcelone oko Katalonije, istaknuo je europarlamentarac Ivan Jakovčić (IDS/ALDE) komentirajući val novih sukoba nakon uhićenja bivšeg katalonskog čelnika Puigdemonta.

„Bilo je samo pitanje vremena kada će slučaj Katalonije ponovno eskalirati. Nakon što su Belgija, Švedska, Finska i Danska ignorirale uhidbeni nalog španjolskih vlasti Njemačka je odlučila uhititi bivšeg katalonskog premijera Puigdemonta. Odluka njemačkih sudova o postupku prema Puigdemontu još nije poznata. No potpuno je sigurno da je taj slučaj sada dodatno internacionaliziran.“, kazao je Jakovčić.

„Katalonija definitivno nije samo pravno pitanje. Status Katalonije postaje političko pitanje „par excellence“ koje se tiče milijuna ljudi. Ignoriranje te činjenice samo može dovesti do tragedije“, upozorio je zastupnik IDS-a.

„Još jednom pozivam Europsku komisiju da napokon odluči na koji će se način uključiti u iznalaženje rješenja za napetosti i sukobe oko Katalonije. Komisija ne mora biti medijator niti mora donositi konačne odluke jer za to nema ovlasti. Odluke moraju donositi građani Španjolske i Katalonije. No dužnost je Komisije, na neformalan ili na formalan način, potaknuti dijalog  između Madrida i Barcelone. Do tog dijaloga, naravno, treba doći bez postavljanja ikakvih preduvjeta s jedne ili s druge strane“, naglasio je Jakovčić.

„Ako se glas Europe ne bude čuo u Španjolskoj i Kataloniji ova kriza neće izaći na dobro“, zaključio je Jakovčić.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa