Svjetionik u Savudriji slavi svoj dvjestoti rođendan

0

Ove se godine obilježava 200. obljetnica početka rada svjetionika u Savudriji, što je označilo i početak organizirane svjetioničarske službe na Jadranu. Proslava ove obljetnice počinje sredinom travnja u Savudriji i Umagu, nastavit će se preko Pule i Rijeke, do Splita gdje će završiti u sklopu adventskog programa. 200 godina savudrijskog svjetionika-„svjetionika ljubavi“, obilježavat će se tijekom cijele 2018. godine, s centralnom svečanošću upravo na njegov „rođendan“, 17. travnja 2018. godine, u organizaciji tvrtke Plovput, Pomorskog muzeja Split, Grada Umaga, Muzeja grada Umaga, Turističke zajednice grada Umaga te Ustanove Festum.

Na konferenciji za medije održanoj 20. ožujka o.g. u prostorima tvrtke Plovput u Splitu, o svjetioničarskoj službi te o svjetioniku u Savudriji kao najstarijem svjetioniku u funkciji u Hrvatskoj, govorili su direktor tvrtke Plovput Mate Perišić, gradonačelnik Grada Umaga Vili Bassanese, ravnateljica Hrvatskog pomorskog muzeja Split Danka Radić, šefica Odsjeka za pravne poslove Plovputa Antonija Perković te šef Odsjeka za nabavu Plovputa Željko Vušić.

Svi svjetionici su automatizirani, a svjetioničari su izgubili svrhu koju su imali u povijesti.  Direktor tvrtke Plovput Mate Perišić osvrnuo se na organizaciju rada svjetionika diljem Hrvatske danas: „Naš projekt „Svjetionici u zakup“ je organiziran na način da trećim osobama dajemo u zakup svjetionike uz projektnu dokumentaciju potrebne suglasnosti, obzirom da je riječ o spomenicima nulte kategorije, a s ciljem da ih urede i obnove. Navedeno se pokazalo kao odličan projekt na korist nama, na korist Hrvatskoj turističkoj zajednici te na korist Hrvatskoj uopće.“. Perišić ističe i kako su spomenici valorizirani tek zadnjih osam godina, kada su dobili status zaštićenih spomenika nulte kategorije.

Gradonačelnik Umaga Vili Bassanese rekao je da je Grad Umag ponosan što može biti dio obilježavanja ovako važne obljetnice te što može dati svoj doprinos očuvanju tradicije i kulturne baštine. Gradonačelnik nije krio ponos što se najstariji svjetionik u funkciji nalazi upravo u Umagu, na najzapadnijoj točki Hrvatske, Rtu Savudrija.

Danka Radić, ravnateljica Pomorskog muzeja, istaknula je važnost svjetionika kao hrvatske graditeljske i kulturne baštine,  ali i njihovu važnost u pomorskoj tradiciji i integritetu RH: „Pored toga, uz nautički turizam, svjetionici su postali sjajna zvjezdica hrvatskog turizma kroz projekt 'Kamena svjetla'. U vezi ove obljetnice pripremamo i izložbu „Više od svijeta i soli: 200 godina hrvatskih svjetionika“ koja će prikazati povijest svjetionika koja je kontinuirano tekla od Austrije i kasnije Austro-Ugarske, Jugoslavije i Hrvatske. Izložba će se do kraja godine moći pogledati u svim centrima Plovputa.“.

Osim navedene izložbe, u okviru proslave bit će organizirane izložbe fotografija „Hrvatski svjetionici“ te „Čovjek i svjetionik“, međunarodni stručni skup, savjetovanja, predavanja, kao i brojna druga događanja na temu svjetionika u Hrvatskoj te svjetioničarske službe uopće. Konferencija za medije bit će održana početkom travnja i u Umagu, a prilikom koje će se javnosti predstaviti detaljan program proslave godišnjice najstarijeg svjetionika našeg prelijepog Jadrana.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa