Dva Sandija i Franc spojili sir, ulje i teran: Imamo gastro suvenir!

0
Oliver Arman, Sandi Chiavalon i Sandi Orbanić
Oliver Arman, Sandi Chiavalon i Sandi Orbanić

Ovog vikenda u Orbanićima kraj Žminja, u Mljekari Latus, na degustaciji održanoj za uži krug uzvanika predstavljeni su proizvodi tri proizvođača vrhunskih domaćih proizvoda. Sandi Orbanić iz Mljekare Latus, Oliver Arman iz vinarije Franc Arman i maslinar Sandi Chiavalon, Chiavalon maslinova ulja iz Vodnjana pretočili su znanje i iskustvo u nove proizvode kojima će nedvojbeno obogatiti istarsku gastronomsku ponudu. Predstavljen je sir odležan tri mjeseca i četrnaest dana u komu terana, te sir odležan u maslinovom ulju.

Osim prezentacije novog proizvoda ova je degustacija i još jedno nastojanje za, kako kaže Maja Orbanić, promicanje kulture sira. Sir, može biti predjelo i desert. Tako se sir prihvaća i servira u nekim europskim kuhinjama, a sada je napokon došlo vrijeme, da se na isti način mogu posluživati i kvalitetni istarski sirevi.

Domaćini su mislili na sve, pa je tako sommelier Emil Perdec znalački sljubio vrhunske Latusove sireve s plemenitim vinima iz vinarije Franc Arman i jedinstvenim maslinovim uljima uljare Chiavalon.

S nestrpljenjem su čekali da sir dozre i da ga mogu predstaviti prijateljima i suradnicima. Zbog toga ovi sirevi još nemaju ni imena niti ambalaže, jer sve je u fazi razvoja konačnog proizvoda.

“Suradnja s Orbanićem i Chiavalonom nastala je spontano, ali i razumljivo jer se radi o prijateljima i višegodišnjim suradnicima. Uspjeli smo u jedan proizvod ukomponirati dva proizvoda i tako stvorili treći, koji predstavlja gastronomski suvenir Istre” - kaže Oliver Arman.

Spojiti sir s teranom je eksperiment za koji su odlučili odabrati baš teran ponajprije zbog boje. Da se uzela malvazija, koja nema toliko tanina, dala bi neke posebne i drugačije rezultate. Zahvaljujući teranu proizveden je sir u kojem se osjeća tanin i okus terana, ona njegova trpkost, svježina i oštrina. Dobivena je lijepa boja kore, ispod koje se čuva kremoznost istarskog sira. Stoga Arman preporučuja da se ovaj sir ne odvaja od kore već da se konzumira zajedno s njim kako bi se osjetili svi okusi koje ovaj proizvod nudi.

“Budući da je ovaj sir zrio u anaerobnim uvjetima, samim time njegovo se zrenje odvijalo u jednom drugom smjeru i zato ima potpuno drugačiji gušt od njegova brata koji je sazrio na polici” - pojašnjava Orbanić.

Ideja spajanja sira u odležanom ulju nastala je tako što se Sandi Chiavalon sjeća kako je njegov djed sir čuvao u kamenicama s maslinovim uljem, stoga je Orbaniću preporučio da i on to pokuša, a dobiveni se rezultat pokazao potpunim uspjehom. Ulje u kojem je dozrio sir je kupaža pet domaćih sorti: Buže, Karbonace, Moražole, Rošinjole i Bjankere, a to je ulje siru dalo posebnu aromu.

“Iako se često sir premazuje maslinovim uljem ili se u njega umače, ovaj sir koji je dozrio u ulju ima ipak drugačiji okus koji ga razlikuje od ostalih sireva, a upravo to treba biti njegova prepoznatljivost na tržištu. Kupaža ulja u kojem je sir dozrio na jednoj je manifestaciji, održanoj proteklog tjedna u Italiji uvršten među tri najbolja maslinova ulja u Europi” - dodao je Chiavalon. 

Sir predstavlja deliciju u kojoj se itekako može uživati, a u ovoj novoj kombinaciji zaintrigirat će svako znatiželjno nepce. Kriška kvalitetnog sira i čaša vrhunskog vina posve su dovoljni za jedinstveno gastronomsko zadovoljstvo.

Nakon ove degustacije, mljekara Latus, uljara Chiavalon i vinarija Franc Arman održat će niz prezentacija na kojima će ugostitelje, hotelijere, ali i svoje kupce upoznati s novim proizvodima.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa