PREZENTACIJA STUDIJE

Dionica od Velog Vrha do Zračne luke bit će četverotračna

0

U organizaciji Hrvatskih cesta jučer je u Komunalnoj palači održana prezentacija Studije opravdanosti izgradnje prometnice kojom će se povezati Veli Vrh – Pula – Zračna luka, a koju su naručile Hrvatske ceste d.o.o..

Studiju su prezentirali izrađivači zajednice ponuditelja PNZ svetovanje projektiranje d.o.o.; Eufondia d.o.o., Građevinskog fakulteta iz Zagreba i partnera Ires ekologija d.o.o. iz Ljubljane, te član uprave Hrvatskih cesta d.o.o. Alen Leverić i uradnici,  a prisustvovao je i zamjenik gradonačelnika Pule Robert Cvek, gradski pročelnici, voditelji odsjeka i ostali zainteresirani.

Studija isplativosti pokazala je opravdanost pretvaranja postojećeg prometnog koridora Veli Vrh - Šijana (rotor) - Zračna luka u četverotračnu prometnicu s turbo rotorima. Od tri izrađene i analizirane varijante za  optimalnu i opravdanu napravljeno je idejno rješenje te financijska i ekonomska analiza.

 „Znamo koliko je važna prometnica koja povezuje Veli Vrh prema Zračnoj luci kako za grad Pulu tako i za Istru u cjelini. Ova prometnica je među prioritetima Hrvatskih cesta, a s obzirom da projekt nije samoisplativ potrebno je realizirati ga uz pomoć Europske unije. Pripremamo kvalitetnu projektnu dokumentaciju kako bi projekt aplicirali na fondove Europske unije“, kazao je uvodno Alen Leverić.

Cijeli projekt koštao bi 88 milijuna kuna, od čega je izgradnja 78 milijuna kuna dok se ostatak vrijednosti odnosi na otkup zemljišta i projektiranje. Čak 82 posto troškova projekta može se sufinancirati bespovratnim sredstvima iz fondova Europske unije.

Kako je istaknuo Sven Jesenković, savjetnik za EU projekte u Hrvatskim cestama, s obzirom da već postoji projektna dokumentacija za ovaj projekt ona se treba uskladiti s dobiven podacima iz Studije u najkraćem mogućem roku te će se istovremeno pokrenuti proces apliciranja za bespovratna sredstva iz fondova EU.

Zamjenik gradonačelnika Pula Robert Cvek izrazio je zahvalu Hrvatskim cestama na aktivnostima koje provode na području grada Pule i koje imaju zaista veliki značaj za sve naše sugrađane. „Svjesni smo važnosti  izgradnje predmetne dionice kojom će se ostvariti kvalitetnija i sigurnija prometna komunikacija, posebno izražena i pod većim opterećenjem za vrijeme turističke sezone“ istaknuo je Cvek te je izrazio nadanje da će i ovaj projekt biti realiziran što prije.

 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa