pozitivna statistika

Vitasović: Uspjeli smo pokrenuti gospodarski preporod Vodnjana

0
Klaudio Vitasović (foto: Gradonačelnik.hr)
Klaudio Vitasović (foto: Gradonačelnik.hr)

Analizirani podaci govore da je najveći rast broja osiguranika, a slijedom toga i zaposlenih – 19.83 posto, u posljednju godinu dana zabilježen u Gradu Vodnjanu. U prosincu 2016. godine u Vodnjanu je tako bilo 1.039 prijavljenih osiguranika po osnovama koje znače i zaposlenost, a prošlu godinu završili su sa 1.245 takvih osiguranika. Uz to, Vodnjan je u top deset gradova s najvećim dugoročnim rastom zaposlenosti, pa tako u razdoblju od 2013. do 2017. bilježi rast od čak 30,78 posto (952:1.245), piše portal Gradonačelnik.hr.

U Gradu Vodnjanu su izuzetno zadovoljni ovakvim pokazateljima i smatraju to potvrdom efikasnosti niza mjera i programa koje su proveli s ciljem stvaranja pozitivne investicijske klime i povoljnih uvjeta za rad gospodarskih subjekata, odnosno stvaranja novih radnih mjesta – odsmanjenja komunalnog doprinosa za nove poslovne pogone, subvencioniranja kamata na kredite poduzetnika, potpora za novo zapošljavanje i samozapošljavanje, potpora za financiranje pripreme i kandidiranja EU projekata, sufinanciranja ulaganja u standarde kvalitete, sufinanciranja troškova polaganja stručnih i majstorskih ispita, bespovratnih potpora novoosnovanim tvrtkama, sufinanciranja troškova za programe u poljoprivredi, subvencioniranja deficitarnih zanimanja, subvencioniranja žena u poduzetništvu, do poticaja za mlade obitelji koje bi imale namjeru kao mjesto svojega stanovanja izabrati upravo Vodnjan, odnosno poticajima poticati aktivno naseljavanje mladih na području Grada te istovremeno unaprijediti perspektive za život mladih kroz stvaranje infrastrukturnih uvjeta i novih radnih mjesta.

'Isto tako, uz efikasan rad gradske uprave uspjeli smo maksimalno pojednostaviti i ubrzati rješavanje potrebne prostorno-planske dokumentacije, rješavanje građevinskih dozvola te ostale potrebne dokumentacije za gradnju novih poslovnih pogona i objekata i zato me posebno veseli da se u Gradu Vodnjanu i dalje realizira niz javnih i privatnih poslovnih investicija i to zasigurno potvrđuje pozitivnu poslovnu klimu proteklog i ovog razdoblja.

Uz sve te mjere, ono što je najbitnije, je da Grad bude zaista partner svim poduzetnicima i investitorima na način da gradske službe budu uvijek na raspolaganju i budu aktivni kreatori razvoja gospodarstva.

Upravo smo na taj način uspjeli pokrenuti gospodarski preporod Vodnjana koje nam je omogućilo da dodatno ulažemo u objekte komunalne infrastrukture i tako stvaramo uvjete za daljnje investicije i za dodatna radna mjesta', ističe gradonačelnik Klaudio Vitasović. Nažalost, dodaje, svi ti rezultati se još uvijek ne reflektiraju u prihodima Proračuna Grada Vodnjana-Dignano pa smatra da je u Republici Hrvatskoj nužno hitno provesti porezne reforme na način da dio prihoda PDV-a i poreza na dobit pripadne i jedinicama lokalne samouprave, odnosno ostane tamo gdje se i stvara. Samo tako će općine i gradovi biti stimulirani za dodatno ulaganje u gospodarstvo, a rezultat toga bio bi brži rast gospodarstva, poručuje Vitasović.

Osim u Vodnjanu, HZMO-vi podaci ukazuju da se najveći rast zaposlenosti u posljednju godinu dana dogodio u Vodicama – 13,84 posto, Svetoj Nedelji – 13,05 posto, Novoj Gradiški – 11,87 posto, te Solinu – 9,62 posto, donosi portal Gradonačelnik.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa