okrugli stol hns-a

Usprkos kvotama stranačkih listi, u Saboru je tek 19 posto žena

0

Ususret Međunarodnom danu žena u Puli održan okrugli stol na temu „Kako ojačati liderske vještine kod žena?“, u organizaciji istarskog HNS-a. Na okruglom stolu sudjelovale su Marija Puh, saborska zastupnica HNS-a, prof dr. sc. Klara Buršić Matijašić, dekanica Filozofskog fakulteta Sveučilišta J. Dobrile u Puli, prof. Alida Perkov, predsjednica međunarodne organizacije poslovnih žena i poduzetnica BPW, Selma Smajić, vlasnica i direktorica tvrtke Ures te Vesna Žmak, direktorica tvrtke Sipro.

Sudionice okruglog stola podijelile su sa brojnim auditorijem svoja promišljanja i stavove o ulozi žene u današnjem društvu. Zaključak je da se i dalje moraju promicati ženska prava i povećanje brojnosti žena na vodećim pozicijama u gospodarstvu i politici, te da u tom smjeru najviše mogu učiniti upravo žene.

Marija Puh, saborska zastupnica HNS-a istaknula je kako u politici nedostaje ženskih vizija i ideja, odnosno općenito ženskih stavova, te da je poražavajuća činjenica da usprkos kvotama koje su morale biti zadovoljene na  stranačkim listama, u trenutnom sazivu sabora je tek 19% žena. No, da nije sve tako crno govori činjenica da upravo HNS promovira ravnopravnost spolova, te u sadašnjem sazivu Hrvatskog sabora žene čine polovicu HNS-ovog broja zastupnika. Situacija je jednako tako pozitivna kada se osvrnemo na broj žena iz redova HNS-a zastupljenih u lokalnoj politici, gdje zauzimaju značajna mjesta u županijskim, gradskim i općinskim strukturama vlasti. Puh navodi kako postoji ideja o stvaranju „ženskog kluba“ zastupnica u Saboru, a što bi značajno pridonijelo snažnijoj artikulaciji političkih stavova i rješenja koja dolaze od strane zastupnica u Hrvatskom saboru.

Zvonko Liović, predsjednik županijske organizacije HNS-a Istarske županije naglasio je kako treba jačati ulogu i poziciju žena u našem društvu, te svakako poduprijeti njihovo brojnije uključivanje u politiku. Istaknuo je kako se HNS Istre može pohvaliti činjenicom kako u organizaciji žene čine velik broj članstva, te kako je njihova uloga i rad od krucijalne važnosti ne samo za organizaciju HNS-a u Istri, već i za unaprjeđenje društveno političkog života našeg poluotoka.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa