konferencija za novinare

Ravnopravnost spolova za IDS nije samo 'žensko' pitanje

0
Valter Flego i Sandra Ćakić Kuhar
Valter Flego i Sandra Ćakić Kuhar

„Ravnopravnost spolova za IDS nije samo «žensko» pitanje. To je prvenstveno političko, odnosno civilizacijsko pitanje. To je pitanje svih onih kojima je stalo do društvenog, socijalnog i političkog napretka. Za nas rodna ravnopravnost nema alternativu“ izjavila je predsjednica Kluba žena IDS-a Sandra Ćakić Kuhar na konferenciji za novinare 7. ožujka u Puli uoči Međunarodnog Dana žena.

Predsjednica Kluba žena zajedno s potpredsjednikom IDS-a Valterom Flegom ukazali su na problem rodne ravnopravnosti u Hrvatskoj te su poručili da je IDS stranka u kojoj su žene izuzetno dobro zastupljene i organizirane putem Kluba žena IDS-a te se aktivno radi na poboljšanju položaja žena u Istri. 

Poražavajuća je činjenica, kazala je Ćakić Kuhar, da je Hrvatska jedna od samo šest zemalja u svijetu u kojoj se u posljednjem desetljeću ravnopravnost spolova pogoršala. – Nezadovoljne smo položajem žena u društvu danas, jer bi taj položaj mogao i morao biti kud i kamo bolji, umjesto toga u Hrvatskoj se na žalost vode još uvijek ideološke bitke iz prošlosti.

Istaknula je da „u Istri i u IDS-u  nikakva retrogradna kretanja kad su prava žena u pitanju ne dolaze u obzir“, kao i da su visoku osjetljivost za pitanje ravnopravnosti spolova pokazali članice i članovi IDS-a, koji su izabrali upravo žene na ključne funkcije poput predsjednice gradskih i općinskih podružnica IDS-a.

- Iznimno nas veseli što u našim redovima imamo ukupno 64 vijećnice, što je rast od 56% u odnosu na 2013.,  3 predsjednice Gradskih podružnica, 9 predsjednica Općinskih podružnica IDS-a, 1 predsjednicu Zajednica podružnica, 4 članice predsjedništva IDS-a, 2 potpredsjednice stranke i više od 2.300 članica, što je povećanje od 23% u odnosu na 2017., od kojih je preko 30% visokoobrazovanih.

Potpredsjednik IDS-a Valter Flego istaknuo je da je rodna ravnopravnost jedan od političkih ciljeva IDS-a dodajući i kako zemlje koje razvijaju ravnopravnost kao politički cilj imaju i ravnopravnije društvo. Napomenuo je da je „jedan od načina na koji se potiče rodna ravnopravnost uvođenje građanskog odgoja koji posvećuje, između ostalog, pažnju i ovoj temi.“ - U Istarskoj županiji se od slijedeće školske godine započinje s eksperimentalnim uvođenjem građanskog odgoja kao izvannastavne aktivnosti u deset istarskih osnovnih škola, kazao je potpredsjednik IDS-a.

Osvrnuo se i na Konvenciju Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji – takozvanoj Istanbulskoj konvenciji, čija je ratifikacija Hrvatske bila najavljena do kraja 2017. Naglasio je da je riječ o obvezujućem međunarodnom instrumentu koji služi kao pravni okvir za zaštitu žena od svih oblika nasilja, sprječavanje, progon i uklanjanje nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.

Ovo je pitanje koje nas treba sve ujediniti, jer izgradnja društva bez nasilja obaveza je svih nas. Upravo iz tog razloga, mi u IDS-u vidimo Istanbulsku konvenciju kao odličnu priliku da Hrvatska napravi odlučan iskorak protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.

Stoga, kazao je Flego, IDS danas će u Saboru tražiti potpise  za interpelaciju Istanbulske konvencije. Apelirao je na Vladu da je pitanje zaštite žena od nasilja civilizacijsko pitanje, a ne političko.

- Nevjerojatno je da u 2018. u Hrvatskoj postoji neviđena kampanja protiv ratifikacije Istanbulske konvencije, čiji zagovornici tvrde da se preko konvencije uvodi rodna ideologija. To je, složni su svi stručnjaci, jednostavno netočno. Zaključio je kazavši da je „IDS već pokazao i dokazao kako smo borci za ljudska i građanska prava, ali odgovornost je ovdje prije svega na Vladi. Nadam se da će prevladati razum.“

Na kraju, predstavnici IDS-a u svoje osobne ime, ali i u ime cijele stranke, svim su ženama uputili najiskrenije čestitke povodom Dana žena.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa