Istarski Talijani na talijanskim izborima odabrali desnicu

0
Silvio Berlusconi u Napulju uživa u pizzi (foto: Instagram)
Silvio Berlusconi u Napulju uživa u pizzi (foto: Instagram)

Suprotno uvriježenom mišljenju da su istarski Talijani uglavnom lijeve provenijencije, rezultati njihova glasovanja na parlamentarnim izborima u Italiji pokazuju skretanje u desno. Talijanski državljani s prebivalištem u Hrvatskoj najviše su glasova dali umjereno desnoj koaliciji bivšeg premijera Silvija Berlusconija.

Njegova je lista Lega- Forza Italia-Fratelli d'Italia con Giorgia Meloni osvojila 1.544 glasova ili 31,69 posto. Na drugom je mjestu lijeva Partito Democratico, s 1.434 glasova ili 29,43, no na trećem je populistički i također umjereno desni Pokret 5 Zvijezda (Cinque Stelle), što u ukupnom poretku ipak daje prednost desnici. Taj je pokret, čiji je zaštitni znak komičar Beppe Grillo dobio 596 glasova ili 12,23 posto.

Navedeni rezultati, objavljeni na stranicama talijanskog Ministarstva unutrašnjih poslova, odnose se na cijelu Hrvatsku kao jednu izbornu jedinicu, no s obzirom da hrvatski Talijani žive ponajviše u Istri, možemo s velikom sigurnošću pretpostaviti da su oni kumovali ovakvom ishodu izbora. Od talijanskog konzulata u Rijeci, preko kojeg su poštom glasovali talijanski državljani u Istri, Rijeci, Kvarneru i Dalmaciji, pokušali smo doznati rezultate samo za područje Istre, no rečeno nam je da zbog načina provođenja izbora to nije moguće.

Lijeva Civica Popolare Lorenzin dobila je 10,24 posto, +Europa 8,55 posto, Liberi e Uguali 4,24 posto, Noi con l'Italia UDC 1,92 posto, Movimento delle Liberta 1,08 te Partito Repubblicano Italiano ALA 0,57 posto. Od 13.848 talijanskih birača u Hrvatskoj, do 6. ožujka zaprimljeno je i obrađeno 5.307 glasova. Nevažećih je listića bilo 435, od čega praznih 46. (Kristian Stepčić Reisman)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa