apel na zajedništvo

Sindikati u sukobu: Nije vrijeme za kolektivne pregovore u Uljaniku!

0
Predsjednik Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije Bruno Bulić
Predsjednik Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije Bruno Bulić

Je li razdoblje kroz koje upravo prolazi Uljanik, u očekivanju restrukturiranja i diversifikacije, vrijeme za otvaranje novih kolektivnih pregovora? Nije - stoji u odgovoru SIKD-a Jadranskom sindikatu.

S posebnim naglaskom potrebe da se kolektivnim ugovorom odrede odnosi i u TESU i Brodoopusu, Jadranski sindikat, naime, poslao je krajem prošlog tjedna na adrese svih Uljanikovih sindikata pregovaračku inicijativu, u kojoj zagovara i utvrđivanje nove reprezentativnosti za pregovore. SIKD je suglasan da se na razini oba spomenuta poduzeća primjenjuje postojeći Kolektivnih ugovor za Grupu Uljanik.

Primjena, međutim, ne znači i potrebu novog KU za Uljanik koji je tek nedavno sklopljen i aneksiran. Neizvjesna budućnost brodogradnje, predstojeća događanja i previranja kroz Uljanikovo restrukturiranje, diversifikaciju djelatnosti, organizacijske promjene kroz razdvajanja i spajanja raznih društava, moguće viškove od preko 1000 radnika nameću druge prioritete kako poslodavcu tako i sindikatima koji, prije svega, trebaju zbiti redove i zauzeti zajednička stajališta u obrani interesa radnika i njihovih prava, objavio je SIKD.

Po mišljenju SIKD-a jedini pregovori i razgovori koji su sada važni su oni koji se tiču budućnosti Uljanika i uljanikovaca. S apelom na jedinstvo aktivnosti svim sindikatima upućen je poziv za zajednički sastanak na ovu temu 6. ožujka ove godine.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa