Iznajmljivači zapljusnuti ponudama kredita, no dva su ključna problema

0
Foto: ilustracija
Foto: ilustracija

Veliki broj Istrana bavi se turizmom iznajmljujući apartmane i kuće za odmor. Poslovni dnevnik donosi tekst o kreditiranju privatnih iznamljivača. Prenosimo najzanimljivije dijelove. 

"Unatoč polarnom valu i snijegu koji je zabijelio čak i obalu, kraj zime za iznajmljivače smještaja vrijeme je za početak ulaganja pred sezonu. Oni koji (uspješno) žive od turizma drže se nepisanih pravila; svake 3-4 godine ulaže se u ušminkavanje prostora, svakih 5-6 zamjenjuje se potrošni materijal poput madraca, a svakih desetak godina nužna je temeljita obnova. Koji su trendovi investicija u smještajne kapacitete, posebice malih iznajmljivača i je li financiranje prilagođeno potrebama s terena?

Nedeljko Pinezić iz Zajednice obiteljskog smještaja kaže da su banke u posljednje vrijeme dosta relaksirale uvjete prepoznajući potrebe s terena, no problema u praksi još ima. "Dva su ključna problema. Prvi je niska profitabilnost turizma kao djelatnosti. To na prvu zvuči nevjerojatno, ali usporedite 6-6,5 posto godišnje stope povrata na investiciju s, primjerice, trgovačkim maržama od 50 i više posto", kaže Pinezić. Dodaje da to podrazumijeva da pri zaduživanju trošak kredita ne bi smio prelaziti četiri posto, a većina kredita kreće se oko 5 posto, jer s ostalim troškovima, upitnom čini isplativost ulaganja." piše Poslovni. Više ovdje.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa