Čelnici IDS-a sudjelovali na Liberalnom forumu u Splitu

0
Predstavnici IDS-a na Liberalnom forumu u Splitu
Predstavnici IDS-a na Liberalnom forumu u Splitu

Delegacija predsjedništva IDS-a i Kluba mladih IDS-a predvođena predsjednikom stranke Borisom Miletićem sudjelovala je 4. ožujka u Splitu na Liberalnom forumu pod nazivom „Obrazovanje i mladi“. Forum su organizirali stranka Pametno, Istarski demokratski sabor i Građansko liberalni savez (GLAS) u suradnji s fondacijom Friedrich Naumann s ciljem osnaživanja poruke o važnosti obrazovanja za budućnost Hrvatske te koliko ono utječe na kvalitetu života mladih.

U svom je govoru predsjednik IDS-a Boris Miletić poručio da problemi kojim se mladi susreću nadilaze državne granice, ali da je svjestan da su se ostale europske države suočile daleko bolje od Hrvatske s ovim problemom.

- Odbijam vjerovati da mladima ne možemo osigurati perspektivniju budućnost u našoj zemlji. Ne samo da možemo, nego moramo!, napomenuo je Miletić naglasivši da „ne smijemo propustiti priliku, u vremenima kada se gospodarstvo konačno malo pokrenulo, napraviti promjene koje će riješiti ključne probleme koji onemogućuju perspektivu mladima, od reforme obrazovanja, poticane stanogradnje do reforme rada.“

Miletić: Hrvatska će biti uređena država samo kad nam obrazovanje postane prioritet

- Smatram da nikad nećemo postati uređena država ako nam obrazovanje ne postane prioritet, kazao je predsjednik IDS-a dodajući da „mi smo, u Istri, već davno odlučili da nećemo sjediti skrštenih ruku i čekati da netko drugi rješava probleme. Pokazali smo da se na lokalnom nivou jasnom strategijom i konkretnim planovima može puno učiniti i to bez obzira što živimo u drugoj najcentraliziranijoj državi u Europi i na vladino kontinuirano rezanje lokalnih proračuna.“

- Pa tako, u Puli, u kriznim smo godinama sačuvali visoku razinu društvene osjetljivosti pa je gotovo trećina proračuna usmjerena u obrazovanje, sport, zdravstvo i socijalnu skrb. U Istri se nepovoljnoj situaciji prilagođavamo još upornijim radom i konkretnim projektima. To je rezultiralo i konkretim rezultatima. U zadnje tri godine smanjili smo nezaposlenost za 44%, a nezaposlenost mladih je smanjena za 50%, a danas je Istra u top tri regije u Hrvatskoj po šansama mladih za zapošljavanje, kazao je predsjednik IDS-a dodajući:

- Ali nismo tu stali, opredijelili smo se za izvrsnost. Otvorili smo centar za popularizaciju prirodnih znanosti, centar za robotiku, uveli smo zavičajnu i jednosmjensku nastavu te izgradili brojne vrtiće, škole i najmoderniji kampus za studente. Sve smo to napravili jer smo se vodili mišlju da bez kvalitetnog i modernog obrazovanja nema naprednog društva! Na državi je da učini sad korake koje je trebala davno poduzeti, zaključio je predsjednik IDS-a.

Predsjednica stranke Pametno Marijana Puljak istaknula da je „reforma obrazovanja nužan alat za bolju budućnost naše djece, za priliku da odgajamo i obrazujemo radoznalu, a ne poslušnu djecu. Samo je cjelovita reforma obrazovanja jamstvo da ćemo imati mlade ljude spremne za suočavanje s izazovima budućnosti, spremne doprinijeti sveukupnom razvoju društva. Zato im danas želimo poručiti kako ima nade, kako razvijeni svijet nije daleko od Hrvatske i ono najvažnije, kako je znanje najveća vrijednost i jamstvo uspjeha.“

Predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš poslala je poruku mladima u Hrvatskoj – Znanje je najveća vrijednost i jamstvo uspjeha. Budućnost, to ste vi. Budite svoji, hrabri i obrazovani, uključeni u društveni i politički život vašeg mjesta, grada, države u cjelini.

U okviru Liberalnog foruma održan je i panel "Obrazovanje i mladi" uz goste predavače: dr. sc. Boris Jokić, Institut za društvena istraživanja u Zagrebu, dr. sc. Ivana Milas Klarić, Pravni fakultet u Zagrebu i Marko Matijević, osnivač i glavni urednik portala srednja.hr.

Predavači su iznijeli rezultate nedavnih istraživanja na temu obrazovanja i mladih, iskustva ureda pravobraniteljice za djecu i samih mladih, nakon čega su uslijedila pitanja publike, rasprava i zaključci Foruma.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa