Umag među 3 grada s najvišim proračunskim prihodima u Hrvatskoj

0
Umag iz zraka
Umag iz zraka

Prema najnovijim rezultatima objave Ministarstva financija, a koje je sistematizirao Institut za javne financije, od ukupno 555 općina i gradova u Republici Hrvatskoj, Grad Umag je zauzeo vrlo visoko 3. mjesto na ljestvici gradova po visini proračunskih prihoda, s više od 11.100 kuna po glavi stanovnika. Ujedno, prema analizi FINA-e, Umag je u 2017. godini zauzeo i treće mjesto po gospodarskom stupnju razvijenosti, što dodatno potvrđuje učinkovitost i ispravnost strategije rada i upravljanja gradom.

"Konkretni pokazatelji i rezultati jasno potvrđuju da smo u zadnjih 10 godina ostvarili najveći rast i razvoj u povijesti našega grada. Naslijedili smo grad u stagnaciji te ga pretvorili u grad pokretač razvoja. Izgradili smo sustav temeljen na kompetentnim djelatnicima te smo ustrojili tim koji dnevno radi na učinkovitosti rada Grada Umaga. Rezultat je to višegodišnjeg promišljanja i ustroja gradske uprave, od sustava upravljanja financijama do sustava upravljanja imovinom grada te sustava procjene i promišljanja. Nadalje, upravljanje proračunom usmjerili smo na alternativne izvore punjenja proračuna i EU fondove te sve dostupne državne izvore. Rezultat toga je da nam se proračun u posljednjih 10 godina gotovo udvostručio. Zatečena imovina grada  iznosila je manje od 300 milijuna kuna, a danas ona vrijedi 2 milijarde kuna, s tendencijom rasta.", javili su iz Grada Umaga.

"Lokalni porezi i davanja u prosjeku su među najnižima u Hrvatskoj ili najniži u Istri, što na djelu dokazuje da je moguće istovremeno podignuti kvalitetu života bez povećanja poreza i nameta. Tu su besplatni vrtići, besplatni školski udžbenici, jednosmjenska nastava, besplatni prijevoz za učenike, besplatni parking u centru grada za sve građane, najniža komunalna naknada u Istri, vlastiti Dom umirovljenika bez liste čekanja, pomoć najpotrebitijim umirovljenicima do 4500 kuna godišnje te niz socijalnih i poticajnih mjera koje Umag čine poželjnijim gradom za stanovanje.

U cilju kontinuiranog razvoja poduzetništva, usvojili smo godišnje programe poticanja gospodarstva kojima je predviđena dodjela financijskih sredstva u vidu nepovratne potpore i subvencije novoosnovanim trgovačkim društvima i obrtima te poduzetnicima za financiranje pripreme i kandidiranje EU projekata, kao i direktno smanjenje zakupnina gradskih prostora u zimskim mjesecima.

Vrlo jasno možemo zaključiti kako je puno izazova još pred nama, no kako nizom aktivnosti i socijalnih politika zajedno sa svojim sugrađanima gradimo  budućnost te grad po mjeri građana, koji će imati najviše standarde, uz što niže troškove života. Da je sve to moguće ostvariti, govore rezultati, istraživanja i nagrade te zadovoljstvo sugrađana.", poručili su iz Grada Umaga.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa