Jakovčić traži bolju zaštitu europskog meda i dodatne potpore pčelarima

0
S jedne od izložbi meda u Istri
S jedne od izložbi meda u Istri

Mjere za bolju zaštitu pčela, pčelinjih proizvoda i europskih pčelara te za sprječavanje uvoza lažnog meda nužne su kako bi potrošači pouzdano znali kakav im se med na tržištu EU-a nudi i jesu li ti proizvodi zdravi, kazao je europarlamentarac Ivan Jakovčić (IDS/ALDE) u raspravi na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta o mogućnostima i izazovima za pčelarstvo EU-a.

„Ovom se prigodom prisjećam kako smo, prije dosta godina, u Pazinu, u Istri, pokrenuli manifestaciju pod naslovom „Dani meda“. Toliko entuzijazma i ljubavi prema tom proizvodu i prema pčelama nisam, u svojoj dvadeset sedmogodišnjoj političkoj karijeri, ponovno susreo. To je bila rijetka prilika na jednom mjestu vidjeti toliko radosti kod izlagača i zadovoljstva potrošača“, kazao je Jakovčić.

U Europskoj uniji ima oko 600 000 pčelara i 17 milijuna košnica koje godišnje proizvedu oko 250 tisuća tona meda - čineći EU drugim najvećim proizvođačem meda nakon Kine. Med je treći najviše falsificirani proizvod na svijetu. Prema istraživanju, čak 20 posto uzoraka meda s vanjskih granica EU-a nije zadovoljavalo standarde za med Europske unije.

„Davanje potpora europskim pčelarima, proizvođačima meda, i zaštita njihovog proizvoda u sklopu nove Zajedničke poljoprivredne politike  mora biti prioritet u odnosu prema pčelarskom sektoru EU-a“, naglasio je Jakovčić.

„Bez zaštite meda i pčelinjih proizvoda nećemo, kao potrošači, znati što jedemo i je li proizvod zdrav“, upozorio je Jakovčić, podržavši mjere poticanja razvoja pčelarskog sektora koje predlaže Europska komisija.

„Želim vjerovati da će pčelarstvo, nakon 2020. godine, imati novi, povoljniji status u Europskoj uniji“, zaključio je europarlamentarac Jakovčić.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa