tulio Demetlika:

Strukovno obrazovanje treba značajno unaprijediti (video)

0
Tulio Demetlika
Tulio Demetlika

Saborski zastupnik IDS-a, PGS-a i RI-a Tulio Demetlika 28. veljače u saborskoj je raspravi o Konačnom prijedlogu zakona o strukovnom obrazovanju istaknuo kako ovaj prijedlog predstavlja određeni pomak u smjeru unapređenja sustava strukovnog obrazovanja, no kako bi za značajnije rezultate u području obrazovanja trebalo provesti čitav niz mjera.

Demetlika je naveo da već dugi niz godina postoji nesklad između potreba gospodarstva i obrazovnog sustava u Hrvatskoj, „iz čega proizlazi da je naš obrazovni sustav u cjelini, a time i strukovno obrazovanje potrebno značajno unaprijediti ali kako u svemu, tako i u tome kasnimo!“

Dotaknuo se i Kurikularne reforme te je napomenuo da je ista već trebala biti provedena, a kako bi njen sastavni dio trebao biti i Nacionalni kurikulum za strukovno obrazovanje. Naveo je kako je to potrebno da bi naša djeca dobila kvalitetan okvir za obrazovanje ali i poticaj za razvoj modernog i tolerantnog društva te kako očekuje da će se cjelovita Kurikularna reforma, koja će obuhvatiti sve segmente obrazovnog sustava u Republici Hrvatskoj, provesti što prije.

Izrazio je nezadovoljstvo u činjenici da u strukovnom obrazovanju već duži period postoje određeni negativni društveni trendovi te kako postoji opća društvena podcijenjenost strukovnog obrazovanja i strukovnih zanimanja u Hrvatskoj, ali i općenito nezainteresiranost mladih za strukovna zanimanja. Ističe da je stoga nedvojbeno potrebno podići razinu svijesti o važnosti strukovnih zanimanja i naglasiti važnost naukovanja.

Dalje je naglasio kako smo svjedoci da iz godine u godinu sve manji broj mladih svoju budućnost vidi u strukovnim zanimanjima, a i oni koji završe određeni stupanj strukovnog obrazovanja dobrim dijelom na kraju ne završe na poslu za kojeg su se školovali ili pak svoju budućnost vide u inozemstvu gdje su plaće za kvalitetan strukovno obrazovan kadar daleko veće nego u Hrvatskoj.

Govoreći o prednostima prijedloga Zakona, Demetlika ističe kako ovaj Zakon kao novinu uvodi osnivanje Regionalnih centara kompetentnosti, što smatra korakom u pravom smjeru razvoja strukovnog obrazovanja u suradnji sa gospodarskim subjektima na razini pojedinih regija odnosno županija. Mišljenja je da je dobro da će se centri kompetentnosti moći sektorski usmjeravati što će doprinijeti povezivanju lokalnih obrtnika i poduzetnika sa obrazovnim sustavom.

- Ipak kada govorimo o regionalnim centrima kompetentnosti moram istaknuti da se ovim prijedlogom zakona država isključuje od financiranja tih centara, što mi u našem Klubu smatramo neprihvatljivim jer će ovako kako je predloženo predstavljati preveliki financijski teret za lokalnu i regionalnu samoupravu i u budućnosti neće biti održivo, stoga smatramo da je osnivanje centara trebalo dogovoriti na nivou raznih ministarstava koja bi onda sufinancirala takve centre“, naglasio je Demetlika.

Demetlika je ukazao na to da je postojao prijedlog da bi se u sastav Vijeća za strukovno obrazovanje trebalo uključiti i predstavnike osnivača, dakle gradova i županija, no kako taj prijedlog nije prihvaćen uz obrazloženje predlagatelja da bi to dovelo do mogućnosti sukoba interesa.

Naveo je kako je stava da takav pristup predlagatelja kojim se apriori ide sa nepovjerenjem prema osnivačima nije dobar te kako bi Ministarstvo znanosti i obrazovanja u gradovima i županijama trebalo vidjeti partnere u izgradnji suvremenog obrazovnog sustava i uključiti osnivače u rad Vijeća.

- Za značajnije iskorake i promjene nabolje trebalo bi donijeti potpuno novi Zakon o strukovnom obrazovanju te stoga pozivam Ministarstvo znanosti i obrazovanja da se što prije krene u smjeru cjelovitog i sveobuhvatnog rješenja, kako u segmentu koji se odnosi na strukovno obrazovanje ali i u pogledu reforme obrazovnog sustava u cjelini“ zaključio je Demetlika.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa